Friday, May 20, 2016

Iman the explorer: Aquaria

Assalamualaikum..

Iman tak layan sangat cerita dora.. Favourite iman ialah ipin dan sofia.. Semua ila yang ajar.. Hehe, kuat pengarah kartun kat ila.. Oh ye, iman baru berjinak-jinak dengan robocar poli.. Suka sangat main kereta-kereta poli.. 

Ke aquaria sebenarnya adalah plan mengejut.. Aku rasa time tu macam dah lama tak bawa iman keluar.. Oh ye, iman dah dapat adik.. Muhammad hanzalah.. Bulat macam ipin juga.. Insyaallah aku share gambar nanti.. Sebab mama iman dalam pantang, tu yang jarang keluar jalan-jalan..

Mula-mula aku macam nak bawa iman pergi playground inhouse dekat mana-mana yang dekat.. Aku aim jusco equin.. Saje nak bagi seronok.. Tapi rasa equin jauh pula nak drive, takut iman bosan juga.. Nak buat outdoor activity cuaca panas.. Tiba-tiba aku teringat Dr halina pernah share dekat blog bawa bella dan tasha pergi aquaria.. Terus aku tanya adik aku dia nak tak pergi.. Pendek cerita kami beli tiket online, siap-siap dalam pukul 3 petang baru gerak.. Adik aku search dalam pukul 8 malam tutup, last admission pukul 7 malam.. 

Kami malas nak drive, jadi plannye naik erl ke bandar tasik selatan, tukar lrt ke klcc.. Nampak macam senang dan agak direct, tapi punyala lama nak sampai.. 2 jam baru sampai.. Banyak habis masa tunggu train hahaha kesian iman.. 

Kita nak pergi mana sebenarnya ni cik yong.. 


Nanti ada rezeki kita naik train oversea ye iman..


Iman sekarang tak suka ambil gambar banyak-banyak.. Dah pandai dah.. Kalau mood dia ok barula nak senyum lama-lama.. Hehe dah besaq sangat dah


Dalam erl dia cool je.. Dia dah pernah naik train sebelum ni time hantar cik su pergi klia.. Sampai je dekat erl bts, kami berhenti untuk solat asar.. Senang nanti, tak payah cari surau dekat klcc.. Aku rasa last aku pergi klcc mungkin form 5.. Lama sangat dah, jiwa aku bukan jiwa kl.. Rasa sesak kalau nak beraktiviti di kl.. 

Iman chill dekat surau.. Bukan main galak lagi dia exited main dalam surau..


Selesai solat perjalanan diteruskan.. Serius rasa macam kami travel ke tempat jauh sebab banyak sangat RnR.. Hehe, aku lagila sangat lama tak naik lrt juga.. Ingatkan boleh direct ke klcc, tapi kena tukar train dekat masjid jamek.. Aku tanya kaunter.. Acah-acah pelancong sangat hehe.. Tua dah rasa bila banyak benda yang aku tak familiar dekat kl.. 

Tunggu train lrt


Recharge dalam train.. Iman bertahan lama dengan tudung.. Mungkin sebab dia tengok makcik-makcik dia pakai.. Kami sampai klcc dalam pukul 5.. Jauh juga nak sampai aquaria.. Yang kelakarnya iman dah layu bila sampai klcc.. Haha, aku dan ila dah cuak dah.. Setelah bersusah payah tukar train untuk bawa iman tengok ikan, kalau iman tidur rasa nak gigit-gigit tiket aquaria tu hahaha.. Aku try kacau-kacau dia tak nak bagi lelap.. Tak lut, dah penat sangatla tu.. Takpela, dah sampai aquaria nanti kami try kejut lagi.. Sampai-sampai aquaria, aku tunjuk emel bukti pembelian tiket, dan boleh terus masuk.. Tiket tak salah aku 40++ untuk dewasa sekali dwngan tax.. Iman free.. Kanak-kanak lain harga dengan dewasa..

Kami try kejut iman lagi.. Dia tak nak buka mata.. Hahaha, speechless dah kitorang.. Aku dudukkan iman, pun dia tak nak buka mata dia.. Buktinya...



















































Haha terlentuk-lentuk dia ngantuk.. Last last, kitorang buka tudung dia, bawa dia depan ikan.. Iman, iman.. Ikan.. Dia tak nak juga mula-mula, dah merengek semua.. Last-last dia buka mata, nampak ikan terus tak jadi tidur haha.. Meman kesian nak kejut, tapi lagi kesian kalau dia tak dapat tengok apa-apa bila dah jalan jauh 


Masuk-masuk tu banyak iman kecil dan warna warni.. 


Iman takut dengan patung ni.. Ada patung sotong pun dia takut.. 


Lari dari octo


Takut dengan shark hehe.. Mungkin sebab besar-besar sangat patung agaknya


Next section, kami lalu dekat ikan yang besar dan akuarium yang cantik.. Kira ni bahagian kedua sebelum masuk terowong..



Akuarium ni sangat besar dan cantik.. Teringat cerita tank dekat astro yabg dia buat tank besar dan unik.. Memang speechless la bila aku nampak.. Tempat gelap sikit, jadi gambar tak cantik sangat.. Kamera hp plak tu.. Flash tak dibenarkan..


Ikan ni besaqqq.. Dekat ruangan sini iman seronok sebab boleh dekat dengan cermin.. Kiranya budak boleh berdiri sebelah cermin dan nampak ikan terus tanpa kita angkat.. Seronok sangat dia.. Orang dewasa pun seronok macam iman juga hehe


Dekat je dengan ikan.. Pengawasan orang dewasa sangatlah perlu.. 


Antara tempat open space.. Aku bagitahu iman ikan tidur.. 


Aku suruh iman kejut ikan.. Serius muka dia, ikan bangun ikan bangun


Next exitement dan tempat paling menarik ialah terowong ikan.. Cantiknyaaa subhanaallah.. Aku pernah pergi under waterworld langkawi, dan terowong aquaria punya lagi mengujakan.. Langkawi best sebab ada penguin hehe.. Iman pergi juga yang langkawi, time tu dia baru 8 bulan.. Curiousity takde lagi..


Ikan pertama yang iman pandai sebut.. Shark hehe


Ikan pari besaq.. Syok betul tengok ikan besar besar


School of fish.. Rasa nak berenang sama


Berhenti rehat kejap.. Iman muka tu, ikhlasnya senyum


Kiss ikan


Penyu besar time dekat tempat nak keluar.. Aku tanya ila nak round lagi tak, ila cakap cukuplah haha.. Dalam sejam setengah juga kami pusing-pusing dalam ni.. 


Shark merata-rata.. Staf situ baik hati bantu kami bila tengok kami gigih nak selfie nampak shark


Macam biasa bila nak keluar memang akan lalu gift shop.. Aku dan ila nak share belikan iman shark tapi dia takut.. Mahal kot shark dia, 60 lebih.. Last2 dia pilih ikan macam nemo.. 20++.. Ila belikan iman tshirt shark.. 30 rasanya.. Feeling pelancong sangat bila beli sorvenir hehe


Dekat tangan iman tu ikan yang dibeli.. Kalah harga ikan dekat pasar hehe.. Untung iman, setahun lebih dah touch down klcc


Iman dah segar, exited naik lrt berdiri.. Segar terus dia.. Kami solat magrib dekat surau erl bts.. Tempat RnR kami dalam trip ni hehe




Tunggu erl balik putrajaya.. Iman pakai baju shark.. Besar sikit dekat lengan.. 




Sampai telinga iman senyum hehe.. Alhamdulillah selesai day trip dengan iman.. Balik tu kami tapau makanan pukul 10 sampai rumah.. 7 jam trip pergi aquaria.. Haha, kalau drive dah sampai kelantan dah iman.. Aku ingat dia tidur awal malam tu sebab penat, sekali pukul 1 lebih juga dia tidur.. Tough betul iman ni.. Aku pun hanyut penat bila balik.. Nanti kita plan trip lagi ye iman.. bawa adik n mama n baba iman sekali.. 




Babai aquaria.. Till we meet again