Friday, December 30, 2011

Kebetulan:Nikah gantung vs Bubur

Assalamualaikum..

Aku tengah duk baca blog yang ada dalam blog list..tiba-tiba mata aku duk tengok,eh kenapa ada blog tajuk sama..aku mula-mula ingat salah pandang je..so aku baca blog Nusha dulu..lepas da baca entry blog Nusha, aku tengok balik dalam bloglist..eh laaaa..memang betul ada 2 blog yang ada tajuk sama..hehehe,kebetulan kan..tajuk yang unik tapi boleh plak sama timing berada dalam blog list aku..

image
Sama kan?

image
Ni ialah entry dari blog Nusha..

image
dan ini ialah entry dari orang yang sama nama dengan aku, Liyana..ekekeke

Kebetulan yang lagi sekali ialah ketika aku perasan Cik Kaki dan Kathyjem punya entry..iaitu tentang bubur..entry yang mula-mula aku baca ialah Cik Kaki punya..lepas tu, bila baca Kathyjem punya terus rasa macam dejavu, eh aku pernah baca la cerita pasal bubur sebelum ni..

image
Cik Kaki punya version cerita bubur..

image
Version Kathyjem..

Hehehehe..nampak sangat blogger di Malaysia ialah sehati sejiwa..1 Malaysia katanye..Open-mouthed smile setakat ni aku tak pernah lagi ada kebetulan apa-apa dengan blogger yang lain..teruja sebenarnya aku bila bertemu kebetulan ini..lagi-lagi yang dekat entry nikah gantung..boleh plak entry depa berada dalam bloglist yang dekat-dekat..teruja tak abes-abes lagi ni Open-mouthed smile

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Safi~Gold Coast Palm Tree: Dinner yang kena Karaoke secara paksarela

Assalamualaikum..

Sambungan dari entry dibawah..sepatutnya malam tu pukul 7.50 malam kami da kena berada di dewan, tapi kitorang 8.15 barula sampai dewan..lega tak mula lagi..sampai-sampai je staf Safi suh cabut amik giliran untuk persembahan Karaoke Idol..dan kami ialah kumpulan pertama yang kena buat persembahan..pergh,,memang menggugah selera makan aku..pilih punya pilih lagu kitorang bedal lagu cindai..perghh lagi sekali, kelu dan blur kot time pilih lagu..ingatkan lagu tradisional senang nak bawak..dugaanku salah belaka..hehe, kami bedal je nyanyi tanpa fikirkan persaan orang yang nak dengar..

P1080101P1080102
P1080103
Bukti dinner aku tak berapa nak selera..tapi memang tak berapa nak kena sangatla dengan perut aku..aku kan hantu makanan berminyak, so selera adalah sedikit ke laut yang sebelah bilik tu..ekekeke,mungkin penangan neves nak nyanyi 1st kot..

413262_10150549783063417_529503416_10801873_1152528717_o
Before kena karaoke, setiap group kena ada cheer masing-masing..jenuh aku dan Kak Shida duk fikir..group kitorang siap praktis bagai haa dekat luar before perform..Performmm??layan je la kan..ekeke, time praktis tu kitorang bersama-sama touch up balik cheer tu nampak lebih realistik..apehal ayat buat entry aku macam ayat buat reoprt..penangan akhir tahun la ni..Open-mouthed smile oh ye,gambar ini ialah kredit kepada FB Blogger Nana jugak..ada 3 4 keping gambar aku amik dari situ jugak..I da minta izin tau..hehe

332900_10150549751923417_529503416_10801747_832694032_o
Penuh perasaan duk nyanyi..mulut paling luas terbukak adalah mulutku..nampak sangat exited nak karaoke kan..ekekeke

Oh ye, Shila ada buat persembahan jugak tau..lagu Patah seribu,ala lagu baru dia tu.. video klip baru dia pon baru keluar..dengan Sharnaaz..padannn (sebut bisik macam dalam iklan tu )
Sesi Penyampaian Hadiah..
328307_10150549778653417_529503416_10801855_109440946_o
Pemenang utama..ipad 2..perghhh,terliuq..

329037_10150549784243417_529503416_10801878_463436420_o
Gambar group aku..eh,gambar yang menang ipod takdop la..dekat kamera Kak Fiza dan Kak Eli jugak,kamera aku memang ciput je gambarnye..

P1080108
Ye, inilah ipod itu..survey punya survey akhirnya ko tahu ipod yang besar tapak tangan ni berapa..dekat RM600 jugak..16gb memory..perghhhh,tak jadik aku nak kecewa berlebihan hehe

P1080122
Pic kemenangan..Alhamdulillah

P1080127
P1080129
Sejak akhir-akhir ni aku berani tersenyum lebar..dan akibat tersenyum lebar pipi jadik bersinar macam belon..pasrah da aku..

P1080116
Group foto with Shila..

408912_208663455886925_156442611109010_475345_299247289_n328242_10150549788888417_529503416_10801901_1309868899_o
We had fun that nite..yang paling batal ialah group kitorang yang last sampai,tapi kami ialah 1st group yang balik..haha, kelakar la..itu sahaja cerita aku di malam Safi Open-mouthed smile

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Thursday, December 29, 2011

Safi~Gold Coast Palm Tree: The room

Assalamualaikum..

Weekend yang awesome telah berlalu dengan lamanya..5 hari duk bercuti memang sangat meliatkan diri mahu gagahkan badan ke opis..Alhamdulillah, majlis perkahwinan kawan baik aku, Waheda telah selamat dilangsungkan pada 24 dan 25/12..sangat bahagia untuk mereka..ada sedikit cerita duka bagi diri aku..camera pinky aku hilang di Kuala Terengganu..sayu sungguh rasa..entah macam manela aku boleh careless sangat..agaknye camera tu merajuk sebab aku macam pernah terdetik nak cari kamera yang ok sikit kan..takpela,takde rezeki..frust jugak aku sebab gambar wedding Waheda memang hilang terusla,tak dan nak copy..nasib Zaf bawak jugak kamera,bolehla aku cilok gambar nanti dari FB dia..kalo weekend ni dia tak upload lagi siap dia..hehe,dari Terengganu lagi aku duk pressure dia suh upload cepat..makenye mungkin keaktifan aku berblog akan berkurangla since gajet penting untuk blog takdop kan..hmmmm

Ok,stop dulu cite tak best itu..aku nak sambung cerita percutian Safi plak..aku da janji dekat sini kan nak tunjuk pic kat sana..nikmatila ye..eceh

P1080069
Ini bilik honeymoon aku dengan kak Shida..ekekekeke

P1080076
Ini pulak bilik Kak Fiza dan Kak Eli..orang da kawin je boleh tido katil saiz king..belum kawin kena tidur katil single dulu..haha~suka hati je aku ni..

P1080072
Daun kelapa sawit yang diterjemahkan dalam bentuk chalet..phuii, bahasa sungguh over..

P1080074
Rumah jiran..hehehe

P1080080
View dari katil aku dan Kak Shida..agak-agak nak romantik malam-malam bolehla bukak sliding door tu..hehe,tapi sebab semua pon gadis-gadis yang duduk memang tak berani nak bukak..gigih kitorang duk kunci sliding door tu sebab dia macam tak mahu nak rapat..Kak Fiza duk terbayang kalo orang berenang boleh je naik dari balkoni tu kan..hehe

P1080081
Tempat mahu layan perasaan..tapi sedikit tak best aku rasa sebab kayu keliling tu lagi tinggi dari kerusi..so kalo aku duduk nampak kayu,tak nampak direct laut..terpaksala dekatkan muka dicelah-celah kayu tuk tengok laut dengan clear..mungkin kalo kayu balkoni tu rendah sangat bahaya tuk penginap yang bawak anak-anak kecik kot..

P1080082
Ruang tamu..Cozy,kipas memang memanjang kitorang bukak..ada aircond jugak tapi memang tak rasa since bumbung dia kan macam tak tertutup sangat..oh ye, tv dia best sebab kita boleh shopping kat tv je..even boleh beli movie jugak..syokkan..agak-agak nak lepak bilik bolehla layan movie..tapi tak berbaloi la kot kalo datang kejap dan duduk mengadap movie kan..

P1080088
Ekekeke..tergedik sat..katil dia memang awesome..Kak Shida kabo bed sheet dia tu yang buatkan tilam jadi empuk lain macam..ni 1st time aku rasa aku tido hotel 1st nite terus lena..tak sedar-sedar..biasa aku kalo berubah tempat tido mesti selalu terjaga..over tau nak tido hotel seribu lebih baru nak lena Yana ni..

P1080089P1080090
Partner bilik..

P1080092
Itu sahaja gambar yang aku amik ketika mula-mula sampai..lepas buat spot check dekat bilik kitorang da start mahu bersiap untuk dinner..punyala lama bersiap sampai kitorang group yang last sekali sampai..hehehe over sungguh kan..Open-mouthed smile

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Friday, December 23, 2011

A’Famosa Resort, Melaka: Mode Opismate

Assalamualaikum..

Dalam bulan 12 ni, 2x opis aku buat kursus/ mesyuarat di luar..yang pertama dulu awal bulan 12, kami ke PD dan da selamat pon hutang cerita aku langsaikan di blog..yang kedua adalah di Melaka pada 16 hingga 18hb..untuk kali ni,aku tanya umi dan adik-adik aku depa nak join sama tak sebab boleh bawak family sama..dan depa dengan senang hati telah setuju..kompius kejap awat aku suka cakap utara akhir-akhir ni..adakah kerana penangan Ustaz Don..hahahaha,takdela..macam sedap plak sebut depa berbanding diorang..

Aku gerak petang 16 dan dalam pukul 5 tiba di destinasi..bila p dengan family ni rasa nak amik gambar bilik macam ke laut terus perginya walaupon dekat A’famosa takde laut..hehehe,untuk 1st part cerita ialah aku nak share gambar-gambar dengan opismate..tak banyak sangat yang aku amik kalo nak compare g PD,tapi bolehla dijadikan kenang-kenangan untuk simpanan kan..

P1070995
View resort

P1070952
Kitorang petang 17hb tu konon-konon nak naik trem dengan niat nak pusing-pusing dalam A’famosa, sekali drebar trem tu kata no pusing-pusing..trem hanya untuk naik dan terus turun..sangat contradict dengan apa yang receptionist tu cakap..bengang jugak kitorang tapi tiket pon da beli,bedal je la naik..kitorang turun dekat Water World dan naik balik untuk pulang resort..macam tahpape kan..Samapi balik dekat resort terus amik pic area situ..lupa daratan kejap bila berada di daratan yang sangat hijau..

P1070961
Belakang itu ialah tempat kitorang bermesyuarat..agak jauhla resort dengan tempat meeting..dia ada sediakan susur gajah tapi boleh plak susur gajah tu putus-putus..ada certain jalan yang tak berbumbung..malam kedua kitorang duduk tu memang lencun jugakla sebab hujan lebat..

P1070962
Hehe..walaupon muka comot tetap rasa nak letak..apatah yang aku tak puas hati dengan Kak Shida time ni..

P1070965P1070967P1070968P1070971P1070972
Hijau daun dan kami..selamba je duduk-duduk atas rumput ni,nasibla dia tak berapa nak basah sangat..

Lompatan in action!
P1070975
Perghh..kagum aku dengan diri sendiri bila berjaya lompat..hasil tunjuk ajar dan tiru ajar adik-adik aku la ni..ekekeke

P1070978
Tengah kitorang naik sheikh duk melompat bleh plak ada trem lalu..terus malu lalu berpura-pura bergambar ayu..

P1070979P1070986
Naik sheikh balik..

Batu-batuan in action!
P1070988P1070990
Gigih aku duk nak panjat batu tu..kaki da licin nak manjat,tapi sebab aku terlebih gigih usaha nak panjat terus berjaya jugak aku panjat kan..

P1070994
Di area menunggu lif..

image
Final day..the team
Harap-harap tahun depan dapat jalan dengan jayanya lagi ye bos!

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama