Saturday, September 29, 2012

Jalan-jalan Terengganu: Sekitar pulau

Assalamualaikum..

Aku share sikit gambar dekat area chalet aku..tapi tak banyak sangat gambar..even  p snorkeling pon tak bawak..part tu aku ralat sket tak sewa kamera yang boleh kena air tu..takpe, lesson learned..gambar-gambar ni dorang amik time aku ngan ila setel pasal bayaran..memang pic aku takdela kan..

IMG_2206
Tepi pantai kalo takde buaian ni macam tak cukup syarat kan..ada tempat main bola tampar jugak depan tu..

IMG_2208
Kawasan chalet..

IMG_2209
Abang kacak..tak berani aku nak besarkan gambar ko ki takut nanti ko makin “hensem” dan membesar..haha

IMG_2212
Ini area tempat makan kitorang..semua kayu, lantai pon kayu..jadi takde masalah kalo ko basah-basah nak terus makan..

IMG_2213
Bina badan??!! euwww

IMG_2214
IMG_2215
Depa 2 orang je duk bergambar..Adi duk baring dalam buaian hikmat

IMG_2219IMG_2220
Jelas sangat tengok diorang bergambar ni..

IMG_2221IMG_2223
Adi dan buaian hikmatnye..

Dan..kami touch down di bilik plak..2 tingkat, bilik untuk 3 dengan 4 orang sama je..satu katil atas, satu katil bawah..bawah aircond, atas kipas..ila ngan Mai duk atas..kami (aku ngan umi) yang senior duk bawah hehe..pastu budak 2 orang tu mengaruk cakap panas..hehehe

IMG_2224
Sangat kayu kan..

Dan lepas makan makanan yang kitorang tapau semua orang selamat tido..hehe, jadual snorkeling ialah pukul 2 petang..get ready sunblock semua bagai..eh, aku tak pakai pon..aku pakai krim mai je, tu pon 1st day lepas tu da next day aku dengan rela hati tadah muka untuk bagi sunburn..hehe tak girlish langsung..will be continued

Friday, September 28, 2012

Jalan-jalan Terengganu: Pulau Redang here we come!

Assalamualaikum..

Pagi Sabtu 30 Jun, kitorang terus siap-siap untuk amik teksi pergi Jeti..aku naik dekat Jeti syahbandar..tak salah aku pukul 8.30 pagi da kena ada dekat Jeti..aku duduk dekat chalet Redang Lagoon..yang paling murah aku dapat..320 per pax, deposit 100 yang lain-lain bayar time check ini..cover breakfast, lunch, dinner untuk 3 hari 2 malam, termasuk sekali kos bot pergi balik, 2 snorkeling laut dalam..aku macam biasa, admit aku memang fail sangat nak cari promotion atau pakej yang murah..matta fair semua aku tak pernah pergi..tak pandai amik kesempatan langsung kan..

Pagi tu Aki dan Adi breakfast dekat hotel, yang lain-lain kitorang tapau makanan siap-siap..sempatla alas perut before lunch dekat chalet nanti..
IMG_2175
Ketika di Jeti shahbandar..dari Batu burok beach resort, aku amik 2 cab jugak, 15 hingit ke 12 hingit tak salah aku..mahai jugakla untuk perjalanan 5 minit macam tu..aku siap-siap amik no. pakcik teksi tu untuk hari balik..senang sikit, takdela aku terkial-kial nak cari teksi..Muka Aki sangat muka bangun tido kan..hehe

IMG_2179IMG_2181

Dalam 10 minit jugak kitorang tunggu baru dapat masuk..oh ye, tiket feri boleh amik dekat kaunter..macam chalet aku dia suh tulis siap-siap nama penginap dengan ic, pergi dekat kaunter dia terus siap-siap bagi tiket bot pergi balik..tiket ke taman pemuliharaan kena beli sendiri..5 ringgit sorang, kalau korang lupa nak beli dekat sini, dekat chalet pon dia ada jual jugak..rupa-rupanya kan kitorang last sekali masuk..kat dalam da panjang orang beratur..alahai, relax sungguh kami-kami ni..
IMG_2182
IMG_2184
Sebab takde orang dekat belakang kitorang sempatla amik gambar dekat jeti ni..

IMG_2186
Walaupun kitorang masuk lambat tapi still dapat tempat sederet 6 orang, cuma seat depanla kan..time dalam boat aku duk exited usha perubahan color air..maklumla, exited terlebih..last aku g pulau pun lamaaa sangat da..time g tioman dulu..sikit-sikit aku terjenguk tingkap..umi aku pon sama naik dengan aku jugak..

Tak ingat da aku berapa jauh naik bot, dalam setengah jam barangkali..yang aku ingat kitorang ade transit naik bot, apa ingat kapal terbang je ke ada transit..ekekeke..time ni lagi exited sebab air sebiru-birunya..kalau tak fikir panjang mesti aku terjun da tu..hehe
IMG_2188
Nampak tak nampak tak air biru kat belakang aku tu..mak aihhh, macam air dalam swimming pool tapi yang ni versi original punya..klorin-klorin ni tak main la..

IMG_2189
IMG_2190
Suasana dalam bot transit..

IMG_2191
Biru kan biru kan..

IMG_2193
Swimming pool original..sape tak gayat nak terjun kalo tengok air gini punya jernih kan..

Dan..kami akhirnye cecah kaki touch down di pulau redang..time mula-mula turun aku duk pelik awat banyak traktor..rupanya traktor-traktor ni untuk angkut beg..dan diorang ada baju chalet masing-masing..aku rasa dekat area chalet aku ada 4 5 buah lagi chalet/ hotel lain..
IMG_2195
Tersengin-sengih aku exited

IMG_2197IMG_2198
Traktor belakang Mai tu la trektor pengangkut beg..

IMG_2200IMG_2201IMG_2203
Our chalet..sampai-sampai ni kalau ikutkan tak boleh check in lagi sebab pukul 12 ke 1 macam tu baru boleh masuk..tapi kebetulan plak bilik kitorang 1 memang da kosong..bolehla masuk 1 bilik dulu..aku amik 2 bilik, 1 bilik untuk gegel, 1 bilik untuk boboy..

IMG_2205
Aku da ila menyetelkan hal..gigil jugak bawak duit seribu lebih cash..aku minta ila simpankan sikit..hehe pa punya kakakla da..maklumla aku tak reti pegang banyak-banyak..cuka kalo pegang sorang..wokeh, next aku share pic disekitar kawasan chalet..chalet ni ala-ala kekayuan..pada aku cukup selesa untuk kami sekeluarga =D Nanti sambung ek!

Monday, September 24, 2012

Jalan-jalan Terengganu: The Arrival

Assalamualaikum..

Wokeh, mood nak up cite cuti-cuti Terengganu baru datang..2 bulan lebih baru mood datang..hehe bila takde cite nak share, rasa nak berblog mesti membuak-buak..tapi bila da ada cite asik malas je..eh, akhir-akhir aku macam asik cakap aku malas je..tak baik tak baik..Yana rajin Yana rajin..kena psiko diri sendiri perkara-perkara positif barula hati pun mahu positif kan..

Alkisahnya, aku ada dapat duit lebih sket dalam bulan 4 aritu..aku memang da plan nak bawak family aku g bercuti, tapi dekat dalam Malaysia je la. oversea enggak mampu lagi..memang aku plan nak bawak family aku naik flight, nak bagi diorang seronok..sebab family kitorang memang jarang naik flight g mana-mana..zaman kecik-kecik dulu ada la kot tu pon tak sekali semua orang..memang biasa drive je, yela..sekali ngan umi aku total 6 orang..menelan ayaq liur jugakla kan tiket flight untuk 6 orang..dan aku jenis yang failed nak book tiket time promotion..seronok tengok orang booking tiket murah-murah kan..jadi aku beli tiket bulan 4, pergi dalam akhir bulan 6..murah sketla tiket..

Dan percutian ni jugak sempena nak celebrate adik aku nak p blaja, kiranya last percutian before dia fly..kitorang gerakdari rumah lepas Jumaat , 29 Jun..aku amik cuti Jumaat dan Isnin, gerak ke Terengganu Jumaat, balik KL Isnin..eh tak bagitau plak Ganu tu aku nak ke mana..aku g Redang u’olls..antara pulau yang aku exited nak p jugak sebab orang cakap cantik kan..kitorang drive kete parking dekat LCCT..dekat parking C tak salah aku..total caj parking untuk 4 hari dalam 100..adik-adik laki aku sponsor sebab depa nak p solat Jumaat dulu baru nak gerak..aku on je..

Aku sambil-sambil tengok The Voice sambil menaip..alahai, Celo tu comel sangatla..haha, tolongla..terkekek-kekek aku duk gelak tengok kecomelan dia..eh ke pelik kata Celo tu comel..
IMG_2128
IMG_2130
Ketika menunggu..time sampai LCCT ni pun aku kelam kabut jugak..yela, last aku naik flight ngan opis kan..semua bergroup..bila aku yang kena manage untuk family aku ada sedikit gubra jugak disitu hehe

IMG_2126
Adik yang diraikan..time ni kitorang nak draw..aku asik mimpi Mai da balik rumah je..haha~kakak lagi over pada adik kan..

IMG_2132
Alhamdulillah..da naik flight..time pergi ni aku duk terpisah sket ngan diorang..beli tiket random kan..tak larat aku nak amik yang pilih seat..RM30 x 6 orang boleh tahan mahal jugakla kan..

IMG_2144IMG_2145
Subhanallah cantik sangatkan..ni Mai amik guna kamera dai..cantik sangatla..rasa nak terjun dalam awan tu..

Alhamdulillah dalam pukul 6 kitorang sampai dekat airport ganu..aku amik teksi airport 2 bijik, dalam belas-belas ke dua puluh lebih tak salah aku..nak amik sebijik je, kami ber6..sah2 diorang tak mahu..okla kot rate dia..aku ada call no pakcik teksi yang dapat dari google..tapi mahal kot, 30 lebih..dasat sangat tu..kira okla kan amik teksi kat airport je..

IMG_2147
Kami bermalam di Batu Burok Beach Resort..Kitorang amik sebilik je, rate dalam 120++..aku amik 1 extra bed..memang agak sempit jugak tapi sebab nak bermalam kejap je kan..sian dekat adik-adik laki aku la..tapi korang kan laki..laki kan tough..hehe, yang tak bestnye bilik aku tengah renovate..memang dia da bagitau awal-awal time aku book..aku tak pandai la nak google hotel bajet yang lain..aku amik BBBR sebab dekat dengan pantai..bolehla jalan-jalan awal amik mood pantai kan..

IMG_2151
Belakang tu ada swimming pool..tapi malas nak basah-basah..susah nak kemas baju nanti..oh ye, plan cuti-cuti ni ialah semalam dekat KT, 2 malam dekat redang..pagi isnin tu plan nak jalan-jalan..petang isnin move back tu keadaan asal..

Gambar-gambar sekitar pantai batu burok..
IMG_2154
Haha~korang tau aki buat apa time ni..dia duk ajuk Stail Yuna amik gambar..ala yang “Setiap gambar ada lagunya”.. dia siap cakap line ni kot time amik gambar..hahaha..gila betul dia ni..hehe


IMG_2156
Pantai ni biasa-biasa..tak ramai orang mandi sebab ombak tengah kuat juga..kitorang beli sate ikan..hoihhh, lama betul tak makan..tempat yang sama kitorang beli time wedding Waheda dulu kalo tak slaah aku..tadi pun Kak Nora bagi aku secucuk..dekat area Uniten ada jual katanya..agak-agak tingin pergi situ pon boleh..tak perlu terbang ke Ganu hehe

IMG_2162
Haha..speechless..asal tengok gambar ni mesti tak leh tahan dari nak tersengih..macam roket kan..haha

IMG_2164
Speechless 2..hehe

IMG_2171
Dalam family aku Adi paling pro sekali melompat..mungkin sebab dia paling ringan agaknye..haha, paling tak pro mai sebab tak pernah dia terbang tinggi bila melomat..haha

IMG_2172
Gambar makan-makan takde sebab bateri kamera da kiok..lepas jalan-jalan dekat pantai kitorang terus makan dekat foodcourt area situ..balik bilik semua pengsan..hehe, next journey to be continued..

Friday, September 21, 2012

Perynia

Assalamualaikum..

 

Short entry je..duk belek-belek gambar dalam PC terjumpa gambar dengan Perynia..anak lecturer UPM..darjah 2 tak salah aku..time ni aku duk jaga kursus sampai malam..lecturer tu bawak sekali anak dia..syok jugak, ada teman aku malam tu..tapi adik ni speaking je..kagum aku dengan budak-budak yang memang fluent dari kecik..takpe, akak yang besar ni boleh praktis speaking dengan awak kan..rindu plak aku dekat dia..

DSC_0081

Wednesday, September 19, 2012

Rindu Mereka

Assalamualaikum..

Tadi siang member aku, Zaf call..lama jugak duk borak-borak..lamaaaa sangat tak hang out dengan Zaf sejak dia pergi Johor..tiba-tiba rindu dekat member-member UTM aku..aku rasa last jumpa diorang time Ain bersalin dulu..dengan Zaf memang sangat lamaaa sampai kitorang nak recall bila last jumpa pun tak ingat..hehe..takpela, kalau ada rezeki nanti aku plan turun Johor ek Zaf..lama ni tak berfoya-foya hehe..jadi sebab rindu aku layan balik gambar-gambar peristiwa dengan mereka..yokk cekidautt

477050_3629209296037_1448222367_3382725_1404288981_o
Gambar time mini reunion..time ni baby Aisy baru 4 bulan dalam perut kan Ain..Anis plak tengah loya-loya, sanggup dia datang jumpa kitorang..terharu..Yu paling dramatik perjalanan dia nak sampai, 3 jam ko dari UPSI..time ni jugak aku ajak diorang main game tukar-tukar buku yang mana misi main game ni tak berapa nak tercapai dengan cemerlang..haha, yang huda ngan yu pegang tu gambar kahwin waheda…sangat sangaattt..sengih je aku sepanjang tengok album tu..over pada pengantin hehe

IMG_2024
Eh, cite main teringat-ingat ni aku random je..tak ikut time..ini ialah baby shower Ain..aku tak share lagi details dekat blog..hehe, harap2 aku tekad la nanti untuk share..ini dekat taman apa ek yang dekat Kepong tu..tengok, nama taman pun aku da lupa..dia taman yang angin masyuk dan layang-layang sangat meriah di angkasa..alaa, haaa ingat da..taman metropolitan..seronok seronok sebab makanan banyak sangat..ingat lagi, Ain masak nasi impit dengan ayam masak merah..dia kata dia buat awal-awal sebab takut time raya nanti dia tingin..yelakan, time raya Ain tengah mood berpantang lagi kan..hiasan-hiasan itu credit tu Ain..oh ye, aku hampir merosakkan benda bulat-bulat tu (tak ingat da nama apa benda bulat tu)..hehe lucu..

P1060796
Peristiwa cari kain untuk wedding waheda..seronok sebab jumpa lace yang murah..diskaun banyak kot time ni..hampir-hampir aku nak peluk akak kedai tu sebab exited..hehe, eh korang tak percaya kan..akhir-akhir ni kelebihan aku ialah membuat exaggerating..haha, we had fun time ni walaupun kejap je rasanya berjumpa..

P1070639
Bujang Waheda..simple yet meaningful activity..enjoy sangat kot..dengan peristiwa malam yang macam-macamnya..alahai korang, bergenang mata hamba sambil duk menaip ni..

324744_2442303379761_1317143506_1985206_1045968817_o
Makan-makan rumah Yus..ni kalo tak slaah aku lepas sambut menantu Ain..jumpa dekat situ, terus planning next week untuk hang out..Yus dan Yazid tuan rumah yang sangat awesome..ada korang jumpa tuan rumah bagi lepak dari 12 tengahari sampai 7 malam? eh macam ada je kan..hehe, layan cite apa tu yang the rock berlakon jadi ayah budak cute tu..haihh, awat malam ni asik memory lost je ni..

P1010173
Anis bujang..eh korang faham kan maksud anis bujang..eh ke aku je yang assume korang faham..hehe, aku ni selalu kena sound dengan bos sebab suka assume semua orang faham dan tahu apa yang aku tahu..hehe Anis bujang ialah bachelorette party maknenye..tapi idokla kami berparti bagai ha..sekadar spend masa bersama..time Anis bujang kitorang tido flamingo hotel, dan esoknye p berkelah dekat tempat huda bawak..hehe, tak ingat da sungai apa namanye..Huda ialah GPS kami..semua tempat dia tahu, hebat tak hebat akak tu..

20110723 (382)
Ini ialah bujang Ain..p beroga korang..gila kentang sungguh kul 5 pagi kitorang gerak..gigih tak gigihnye..ni request by Ain rasanya..dia tengok gambar cantik-cantik kan dekat sini..siap minta tolong kawan kitorang amikkan gambar lagi..hehe, Ain, kalo ko baca blog aku kan, agak-agak nak naik lagi tak Ain..hehehe, aku pon da lama tak memanjat..

Wohooiiii…masa berlalu dengan sangatla pantas..Ain da ada Aisy, Anis sedang menunggu hari, Waheda insyaallah tahun depan..dan Zaf sedang merancang hari bahagia..wohooiiiiii kali kedua..hehehe, rindu sangat ni kita tak kuar sama-sama..Yana, lets start memplan! Dapat 1 entry gara-gara dapat call dari Zaf..jadi Zaf, call la aku selalu untuk bagi aku mood mengarang..haha..love u fillah Zaf!

Raya Keempat: Tok Bali la kite..

Assalamualaikum..

Aku maraton ni mengarang nak abeskan entry raya..agak-agak habis tak ek aku menulis entry ini..we’ll see..oraito, raya keempat takde kemana pon kitorang..cycle raya aku tiap2 tahun memang almost 100% nak samadari pagi sampai petang duk lepak rumah je..bila menjelang petang, adik sepupu aku ajak pergi usha chalet apa tah yang baru bukak..petang punya petang akhirnye pukul 6 kiotrang still dekat rumah lagi..sudahnye Ayah Di bawak kitorang p tok bali..jadikla kan dari duk saja kat rumah..

Layan gambar je la ek..ada jugak budak-budak dan family yang mandi manda..tapi kitorang kuar rumah pun pukul 6 lebih kan..menag tak dapekla nak mandi..

IMG_0275IMG_0290
Gelap kan..sebab da petang sangat da ni..

IMG_0294IMG_0299
Gambo edit..nampak palsu kan..biasala, budak tengah gayat edit kan..tak nampak naturalnye..

IMG_0307
Mai, kenal tak baju umi..u’olls sangat sah anak beranak..hehe

IMG_0309
IMG_0350
habessss!!!!wohooooo..berjaya! ambo berjaya!

241719_440851992619936_681050319_o
Salam perantauan dari kejauhan..

Raya Ketiga: Rumah makcik dan BBQ

Assalamualaikum..

Asalnye nak cite pendek-pendek tapi tak mau jadik pendek plak kan..kalau aku nak cite panjang-panjang mesti jadi pendek, nak cite pendek jadi panjang..tak synchronize sungguh tangan dan kepala, jadinye kita buat entry autopublish la..hehe, emm raya ketiga aku dan family pergi rumah makcik aku di Gunong..rumah dia ialah rumah yang seronok buat gambar potret..view maveles untuk amik feel rumah kampung..lagi satu aku perasan, kalau pergi rumah dia mesti kitorang makan banyak..walhal kadang-kadang yang makcik aku hidang tu simple je..mesti sebab rumah dia jenis sejuk kan..seronok-seronok

IMG_0185
Time mau gerak..adik laki aku da gerak balik KL..diorang start keje da raya keempat..nampak something dekat tangan aku? itu ialah rambutan dekat rumah nenek aku..merimbun, petik terus makan..awesome!

IMG_0187
Yang belah kanan aku tu Yaya, sepupu aku yang baru darjah enam.. tahun depan memang sah-sah tinggi aku kalah tanpa bertanding..kain baju umi aku sama dengan baju raya kedua aku..baju umi lagik mencabar sebab lengan dia kembang..hoihh, aku pernah pakai sekali..sangatla tercabar..

IMG_0223
Sampai sudah rumah pakcik aku..yang macam rumah belakang aku ngan ila tu ialah surau..kalau kitorang lepak lama kitorang selalu tido dekat situ..hehe, syokk..makan syok, bergambar syok, tido pon syok..memang boleh menang rumah terbaik raya sungguh..

IMG_0200
IMG_0208
huru hara kan tudung adik ina..sampai jadik bentuk 4 segi..akak sepupu dia yang baik hati ni jugak yang tolong bagi cun balik..eh aku tau, bukan ila..hehe

IMG_0220
Umi the mother..gambar umi ni banyak kali amik pun mesti ala-ala bercahaya..waaauuu

IMG_0227
Beria-ia diorang geli hati..tak faham da aku..

IMG_0241
Alhamdulillah selesai beraya rumah makcik aku..Next destinasi ialah g rumah tok sedara aku..dia buat BBQ..sangat maveles mantop, aku makan ayam dengan bihun sup..ada nasi dagang tapi perut da tak berdaya da..

426734_516260618400303_1877029495_n
Gambar amik dari FB abg Ime..dalam pukul 10 juga kitorang gerak balik..nak dijadikan cerita, kereta Ayah Di aku breakdown plak..pinjam kereta family tok sedara aku..otw balik sangat mencabar..dengan hujannya, aku memang ngantuk sangat kot..nak basuh muka air mineral takde..nak tau aku buat camne..aku bukak tingkap tadah air hujan untuk sapu muka bagi hilang ngantuk..hehe dahsyat tak dahsyat kronik ngantuk aku..

IMG_0263IMG_0272IMG_0273
Perempuan tetap perempuan..pakcik aku duk tengah runsing pasal kete tapi kitorang tetap buat tak pedulik..hehe

Tuesday, September 18, 2012

Raya Kedua dan seterusnya, seterusnya…..

Assalamualaikum..

Lama sungguh gap cite raya pertama nak bersambung..bila la agaknye aku nak konsisten balik menulis..padahal takdela sibuk mana pun..dia sebenarnya tak boleh stop, sekali aku stop memang nak sambung balik tu jenuhla..eh ke da pernah bagitau da sebelum ni..hehe

Disebabkan Syawal pun da berlalu, aku summary kan je la cite raya..konon-konon niat dihati nak cite dekat adik aku, Mai tentang cerita kami disini kan..tapikan, entah-entah Mai tak tertunggu-tunggu pun kan, aku je yang perasan..hehe, wokeh aku mulakan..

Raya Kedua
Raya kedua aku dan adik-adik beraya dengan ayah.. plan asalnye nak gerak dalam pukul 10-11 pagi, tapi tunggu punya tunggu pukul 1 lebih baru ayah aku sampai..ayah aku ada hal plak tiba-tiba..takpela, yang penting dapat beraya kan..cabaran sangat kot nak tunggu boleh raya, dengan baju raya akunye..kain baju aku ialah satin, tapi jenis satin yang lembut..memang terpikat habisla dengan kain tu time beli..bila 1st time pakai tu memang syok lagi, dalam 10 minit lepas tu baru perasan kain tu sensitif yang hamat weh..kena air terus nampak kotor, kalau kena minyak memang sahla lagi terukkan..aku plak memang la bukan jenis yang berayu-ayuan..memang boleh tahan macam-macam corakla yang melekat dekat kain aku..haiiihh, baju tu seswai untuk dipakai untuk event sejam dua dan event yang duduk diam-diam..kalau buat open house aku redah jugak pakai baju tu memang  tamatla riwayat baju tu gaknye kan..
IMG_0155
Anak-anak ayah cik aku da bersiap nak balik Pahang..umi aku rindu sangat dekat Zahirah (2 dari kanan, eceh)..Insyaallah minggu ni Ayah Cik nak datang rumah aku..yey!

IMG_0164
Satu-satunya gambar ayah aku..sedih sangat kot..mungkin sebab banyak rumah jugak kitorang pergi..dari pukul 3 sampai 7 tu aku rasa adalah dalam 5 6 buah rumah jugak kitorang pergi..

IMG_0171IMG_0172
Baju raya diorang yang aku ngan ila pilih..baju-baju laki ni ila lagi master pilih..akukan taste orang tua sket..eh first time Aki nampak lagi kurus dari Adi, kamera trick ni..hehehe, tahun depan Aki da pesan siap-siap taknak baju raya hitam..kelumumur katanya..eeuuuwww

IMG_0174
Aku dan ila..itula baju raya aku yang mencabar..Sekian, cerita dan gambar di raya kedua

Raya Ketiga..
Eh, macam da panjang..aku sambungla ek..hehehe, dasar Cik M sungguh kan..