Friday, September 28, 2012

Jalan-jalan Terengganu: Pulau Redang here we come!

Assalamualaikum..

Pagi Sabtu 30 Jun, kitorang terus siap-siap untuk amik teksi pergi Jeti..aku naik dekat Jeti syahbandar..tak salah aku pukul 8.30 pagi da kena ada dekat Jeti..aku duduk dekat chalet Redang Lagoon..yang paling murah aku dapat..320 per pax, deposit 100 yang lain-lain bayar time check ini..cover breakfast, lunch, dinner untuk 3 hari 2 malam, termasuk sekali kos bot pergi balik, 2 snorkeling laut dalam..aku macam biasa, admit aku memang fail sangat nak cari promotion atau pakej yang murah..matta fair semua aku tak pernah pergi..tak pandai amik kesempatan langsung kan..

Pagi tu Aki dan Adi breakfast dekat hotel, yang lain-lain kitorang tapau makanan siap-siap..sempatla alas perut before lunch dekat chalet nanti..
IMG_2175
Ketika di Jeti shahbandar..dari Batu burok beach resort, aku amik 2 cab jugak, 15 hingit ke 12 hingit tak salah aku..mahai jugakla untuk perjalanan 5 minit macam tu..aku siap-siap amik no. pakcik teksi tu untuk hari balik..senang sikit, takdela aku terkial-kial nak cari teksi..Muka Aki sangat muka bangun tido kan..hehe

IMG_2179IMG_2181

Dalam 10 minit jugak kitorang tunggu baru dapat masuk..oh ye, tiket feri boleh amik dekat kaunter..macam chalet aku dia suh tulis siap-siap nama penginap dengan ic, pergi dekat kaunter dia terus siap-siap bagi tiket bot pergi balik..tiket ke taman pemuliharaan kena beli sendiri..5 ringgit sorang, kalau korang lupa nak beli dekat sini, dekat chalet pon dia ada jual jugak..rupa-rupanya kan kitorang last sekali masuk..kat dalam da panjang orang beratur..alahai, relax sungguh kami-kami ni..
IMG_2182
IMG_2184
Sebab takde orang dekat belakang kitorang sempatla amik gambar dekat jeti ni..

IMG_2186
Walaupun kitorang masuk lambat tapi still dapat tempat sederet 6 orang, cuma seat depanla kan..time dalam boat aku duk exited usha perubahan color air..maklumla, exited terlebih..last aku g pulau pun lamaaa sangat da..time g tioman dulu..sikit-sikit aku terjenguk tingkap..umi aku pon sama naik dengan aku jugak..

Tak ingat da aku berapa jauh naik bot, dalam setengah jam barangkali..yang aku ingat kitorang ade transit naik bot, apa ingat kapal terbang je ke ada transit..ekekeke..time ni lagi exited sebab air sebiru-birunya..kalau tak fikir panjang mesti aku terjun da tu..hehe
IMG_2188
Nampak tak nampak tak air biru kat belakang aku tu..mak aihhh, macam air dalam swimming pool tapi yang ni versi original punya..klorin-klorin ni tak main la..

IMG_2189
IMG_2190
Suasana dalam bot transit..

IMG_2191
Biru kan biru kan..

IMG_2193
Swimming pool original..sape tak gayat nak terjun kalo tengok air gini punya jernih kan..

Dan..kami akhirnye cecah kaki touch down di pulau redang..time mula-mula turun aku duk pelik awat banyak traktor..rupanya traktor-traktor ni untuk angkut beg..dan diorang ada baju chalet masing-masing..aku rasa dekat area chalet aku ada 4 5 buah lagi chalet/ hotel lain..
IMG_2195
Tersengin-sengih aku exited

IMG_2197IMG_2198
Traktor belakang Mai tu la trektor pengangkut beg..

IMG_2200IMG_2201IMG_2203
Our chalet..sampai-sampai ni kalau ikutkan tak boleh check in lagi sebab pukul 12 ke 1 macam tu baru boleh masuk..tapi kebetulan plak bilik kitorang 1 memang da kosong..bolehla masuk 1 bilik dulu..aku amik 2 bilik, 1 bilik untuk gegel, 1 bilik untuk boboy..

IMG_2205
Aku da ila menyetelkan hal..gigil jugak bawak duit seribu lebih cash..aku minta ila simpankan sikit..hehe pa punya kakakla da..maklumla aku tak reti pegang banyak-banyak..cuka kalo pegang sorang..wokeh, next aku share pic disekitar kawasan chalet..chalet ni ala-ala kekayuan..pada aku cukup selesa untuk kami sekeluarga =D Nanti sambung ek!

1 comment:

Yana Kama said...

ahh...kuar jgk cite psl blue lagoon ni...(aqi)