Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday: Sama tapi tak serupa II

Assalamualaikum..

Blur..serius tak tau nak tulis apa..serius aku kagum dengan blogger yang bleh menulis berentry2 dalam masa sehari..

P1040453
With Kak Yam..

Di hari kejadian, masing-masing mula2 termenung dulu tengok antara 1 sama lain..da lama baru perasan, eh color tudung kami samaaaaaa..ekekeke, Kak Yam pakai pakai shawl, aku pakai instant hijab..dua2 ialah oren bertona kehitaman..hehehe aku cakap kat Kak Yam, ‘Wajib kak saya nak amik gambo ngan akak’ ekekeke bukan senang kan nak jumpa shawl dan tudung awning color yang sama..

PS: Dunia tudung ni berputar kat tempat yang sama je kan..sebelum ni tudung aku pattern nak sama dengan Fauziah Gaus

Yana Sayang Kamu!

Tuesday, July 26, 2011

Exited kali kedua-Blogger femes singgah blog

Assalamualaikum..

 

Hari Ahad lepas  aku baruexited kak Neena Anuar singgah blog kan..tetibe kan kan kan..entry hari Ahad aku tentang rancangan ‘Assalamualaikum’ plak mendapat kunjungan blogger fashionista..mata berpusing-pusing tak nak stop, lama jugak kot aku termenung tengok skrin desktop betul ke ni apa yang aku nampak..fuhhhhh,sangat kejutan bagi aku..

 

image

See See See..aku tak bermimpi kan..Kak Anna panggil aku Dear,ekekeke pengsan kali kedua..sukeeeeeeeeeee tak henti2

 

Aku pon tak tau cane Kak Anna bleh singgah..kalo tengok kat keyword ada search nama ‘Sue Anna Joe’..tu kot yang menyebabkan tersampai ke blog aku ..sebab aku takde bagi link pape pon kat FB dia..aku cuma komen kat status FB dia je bila dia tak kuar kat rancangan kelmarin..confirm next week aku bangun awal..hehehe..korang pon jomla join aku tengok rancangan ni jugak..start pukul 9 pagi sampai 11 pagi..kalo last episod bab2 fesyen kuar dalam 10.30 pagi,tak tau la plak untuk next session ni kan..sape cakap blogger famous sombong kan..oh ye, kalo korang nak tengok blog kat Anna, klik sini ye..tapi aku rasa semua orang pon da tau kot blog dia..dia adalah photog jugak rasanye..aritu ada tengok dia amik Pic Nureen Aziz..cun!Dia tengah sambung blaja..kagum tengok orang gigih blaja weh..bila tah aku nak sambung ni..asik bertangguh2 je..hmmm, by the way..thanks Kak Anna sudi singgah!

 

Yana Sayang Kamu!

Sunday, July 24, 2011

TV Alhijrah-Assalamualaikum: Inspirasi Fesyen Blogger

Assalamualaikum..

 

Aku tengok dekat FB status Kak Sue Anna Joe..kebetulan bangun awalkan rini..terus tune tv 114..tingin nak tengok diorang live weh..selama ni kan tengok secara kaku je..melalui gambar2 di blog..exited nak tengok Aishah Amin sebenarnye..eh semua pon aku tingin jugak nak tengok hakikatnye..ekekekeke

 

image

Tengah baca blog Echa..hi Echa! Open-mouthed smile

 

Aku sebenarnye tengah sambil2 edit gambo kat Broga..tak banyak pon yang nak edit sebab view da cantik kan..cahaya pon cukup..rasa nak naik lagi la..hmmmm,da pukul 10 da ni tapi still takdok lagi diorang..lambatnyeee..aku da lapar secara mendadak ni tapi nak tengok diorang jugak..pukul 10.30 kot session diorang..eh da nak start..jap,apsal aku plak yang neves ni ekekekeke macam aku plak yang nak masuk TV kan..

 

Ok, da start..ada persembahan dari Najwa Latiff..tadi time pembukaan pon ada jugak performance dari dia..kalo tak salah aku dia baru Form 4 ke 5 ek..aku pon tak sure,muda2 lagi da berbakat..suara dia sedap sangat hoke..

P1040783

Najwa while performing her song..

 

blog18

talented and gifted

 

P1040788

Aku baru tau Irma da mengacara..cute la Irma ni..dress up dia just nice je..aku tak suka sangat tengok dia dress up heavy2 macam time dia g ABPBH..nampak saratla..okeh,tu dia tajuknye..’Inspirasi Fesyen Blogger’

 

P1040791

The Set..Aku macam duk cari mana Kak Anna dengan Aishah..maybe diorang kuar lambat kot..

 

P1040789

P1040799

Adriani yang cute tengah bercakap memberi pendapat..

 

P1040806

 

Komen aku untuk this session..

 

Sue Anna Joe

Eh tak nampak pon dia lagi..maybe dia kuar sekali dengan Aishah Amin kot..owh dia tak kuar ponnnnn akhirnyeeeeee…

 

Eyqa

P1040795

Eyqa nampak suwit je..malu2 sket Open-mouthed smile Eyqa cakap dia selalu update tudung dia setiap minggu..aku pon suka g blogshop dia jugak..tudung awning dia cun..shawl dia unik..

 

Aishah Amin

Macam xkuar lagi Aishah..owh sedih..nak tengok dia sebenarnye..

 

Shea

P1040814

Shea gelak comel..suara Shea besar sket..macam Lisa Surihani..Shea tak cakap banyak sangat..dia suka cakap sambil senyum..

 

Jezmine

P1040809

Suara dia sedap owh..nampak more confident..maybe sebab da biasa kot dengan kamera..more to vintage punya stail

 

Adriani

P1040800

Paling cute..macam malu2 sket jugak..dia cakap 3 warna je hoke untuk dipakai..aku sukala tengok Adriani ni..cute gile..nak kahwin da rasanye..

 

Ami

P1040808

Confident..nampak matured..dia da kahwin kan..aku tak ikut sangat blog dia..tapi bila tengok dia live nampak best..dia suka baju yang printed..looks unique!suka calor bold jugak

 

Najwa tutup ‘Assalamualaikum’ dengan lagu baru dia,Cinta Muka Buku..cipta sendri kot..hebat kan..Most of it diorang cakap outfit bleh 3 warna je tau..puas hati jugak dapat tengok diorang..tapi nape Sue Anna Joe dan Aishah Amin takdeee…keciwaaaa aku..

 

PS: Semangat aku kan amik Pic kat TV..ekekeke

 

Yana Sayang Kamu!

Friday, July 22, 2011

Macarons vs ikan besar

Assalamualaikum..

Semalam petang lepas opis hour aku singgah giant dekat Taman Equin..Kak Yus ajak p karaoke, entry penuh karaoke akan menyusul nanti2..lepas karaoke aku jalan2 area situ..mencabar iman sungguh jalan2 dekat area situ..banyak booth2 jual shawl dan baju siap..tapi service dia tak best..pandang orang macam orang tak mampu nak beli..at least senyumla..ni tengok macam nak makan orang je..tak abes2 kan aku tak puas hati dengan orang yang tak nak senyum ni..pantang aku kot orang kedai mahal sangat nak senyum..terus merudum niat nak beli..time jalan2 tu, aku jumpe kedai roti best ni..

opis
Baker’s Boy..dia terletak betul2 berdepan dekat  tempat kitorang karaoke..bau roti yang baru dibakar memang sedap kan..mula2 aku macam ok je leh tahan,time lalu kali kedua tetibe nampak plak ada iklan dia jual Macarons jugak..terus aku nak masuk tengok..aku da pernah rasa sekali time besday anak Kak Yus ritu..manis gile kan..macam makan air gula..tapi kan, tengok Macarons ni comel2 rasa macam tak tahan plak dari nak membeli..akhirnya aku beli jugak macarons dan roti dia perisa coffee  ..6 hingit macarons ni..

opis1
Roti yang ala2 roti Boy..pada aku sedap da sedap da, cuma terlebih rangup..sakit jugakla lelangit aku time makan

opis2
Macarons..Macarons yang kedai ni jual ada yang ada filing ada yang takde filing..aku amik yang takde sebab kalo ada mesti lagi manis kan..lagipon tak pernah try yang takde filing..

Balik2 rumah aku suh adik aku rasa..hehehehe dia makan separuh je sebab manis sangat..aku makan jugakla sebijik sebab kenala tunjuk kat adik aku yang konon2 aku suka benda ni…ekekeke,masuk 2 biji terus tak leh tahan da tahap manis dia..Adik aku tanya aku:

Aki:Apsal ko beli kalo da tau manis..membazir je..
Aku: Sebab dia cantikla, hehehe
Aki:Elehhh cakap je la ko nak amik gambo masuk dalam blog kan..
Aku: Hehehehe (sengih kantoi)
Aki:Gambo kitorang amik lagi gempak kot..


Tak tahan tol aku bila adik aku nak berlagak kan..gambar yang diorang amik ialah:



















Pelakon 1
photo (1)
photo (2)
photo (7)
Ini ialah adik aku yang nama Adi..muda setahun dari aku..suka posing dengan gaya yang aku takkan mampu nak buat..ekekeke..Aku tanya siap2 ‘bleh upload tak gambar ko di’..dia kata blog bolehla, facebook jangan..ekekeke baik kan aku,siap mintak permission lagi..yela,Adi kan seksi kat sini..tu yang kena mintak ijin tu ekekeke

Pelakon 2
photo (3)
photo (5)photo (6)
Macam baca doakan..Ni adik aku Aki yang marah aku beli Macarons

Aku mula2 tengok terus fuyooooo..besar gila kot ikan dia..ayah aku bagi hasil dari memancing..aku tanya Aki tak berat ke dia pegang sebelah,dia kata berat kot..da la ikan tu sejuk..hehehehe dia cakap kat aku ‘Kalo ko nak bergambar g la amik ikan tu dalam peti ais’..hehehe tak nak aku,confirm da tahap dingin beku da ikan tu…hehehe ternyata gambo diorang memang lagi gempak dari gambo macarons aku kan kan kannnn…ekekeke

Yana Sayang Kamu!

Thursday, July 21, 2011

Kami mahu Rancangan Adik & Quran Ustaz Zamri di TV9 diteruskan

Assalamualaikum..

 

Terkejut aku tengok dekat FB ada link Kami mahu Rancangan Adik & Quran Ustaz Zamri di TV9 diteruskan..aku pon pelik jugak mula2 kenapa orang macam tak puas hati..aku pon kompius jugak kenapa rancangan ni dihentikan..bukan best ke ustaz ni ajar adik2 ngaji..aku admit aku tak tengok sangat pon rancangan ni, tapi bila time iklan bila tengok Ustaz ni duk ajak orang tengok terus rasa macam bestnye ustaz ni..Kalo kita yang da tua pon rasa tertarik, apatah lagi adik2 yang kecik..

 

Mula2 dulu dengar siaran ni time dia ditukar..kalo tak salah aku dari pukul 6++ ke pukul 7++..aku try google nak tau kenapa dihentikan..rupa-rupanya Ustaz Zamri ada join Bersih 2.0 baru-baru ni..hmmmm,susah nak cakap sebenarnya..pandangan peribadi aku is janganla nak jadikan benda macam tu suatu isu..kalau betol rancangan ni banyak bawak benefit pada adik-adik waris generasi kita, kenapa nak dihentikan..Sayangkan la waris kita..kalo kita tak mampu nak didik anak-anak ini kenapa nak halang orang yang nak mendidik..

 

For me, kalau betul tak nak Ustaz Zamri atas isu-isu peribadi, janganla hentikan terus..carila pengganti..mungkin takkan sama dengan Ustaz Zamri tapi at least fikirkan kebaikan yang waris kita akan dapat..untuk rakan-rakan yang lain, jika anda rasa tindakan ini tak patut, tak salah rasanya kalo kita sokong kan..Aku takde niat nak sokong mana2 side, cuma aku rasa sangat tak patut rancangan ilmiah macam ni dihentikan tanpa sebab yang kukuh kan..hmmm

 

image

 

image

Mak aku pernah g ceramah dia yang surau umah aku buat..Mak aku cakap sedap dia bagi ceramah..mak aku cakap lagi time ceramah tu ramai budak2 duduk depan..kan indah tu..sayang kalo benda2 indah ni dihentikan

 

Yana Sayang Kamu!

Nilai 3:Tempat gantung tudung dan Cermin H to T

Assalamualaikum..

Entry semalam petang adalah entry komen terbanyak aku pernah dapat: 6 komen..rasa teruja tu sampai sekarang ada lagi hehehe (apsal asik nak sengih lagi ni Open-mouthed smile)..lepas pergi kenduri dekat Putra Mahkota, aku dan mak aku g ambik Mai kat asrama..Mai ialah tengah study dekat Kolej Teknologi Timur..mulai minggu lepas onwards, cik mai akan ada kelas setiap Sabtu..so maybe dia akan jarang balik rumah (eh yeke Mai ekekeke)..sepatutnya Adi yang kena amik Mai tapi sebab kitorang da dekat je kan,terusla pergi amik..Mak aku pon tumpang solat dekat Kolej Mai..

Kami bergerak ke next destinasi iaitu Nilai 3 dalam pukul 3 lebih camtu..aku dan mak aku memang tak ingat kedai yang jual tempat gantung tudung ni area mana..adalah 2 3x tawaf jugak baru kitorang jumpa..sebelum ni kitorang pernah beli tempat gantung baju dekat sini jugak..tapi da berzaman kan,tak ingat langsung kat area mana..Dalam kedai ni macam2 ada jual..kalo korang nak buka kedai jual baju ke, tudung ke..memang best pergi sini..dari tempat gantung sampai ke patung2 semua ada..aku pon tak tahu sebenarnya barang kat sini mahal ke murah..sebab kitorang memang tak survey pon..nak cari kedai ni pon 2 3x round kalo nak survey agaknye memang da bleh hafalla kan setiap kedai yang ada ekekeke..

Kitorang da jumpa jenis tmpat gantung yang kitorang nak..pilihan yang ada:

Pilihan 1:
P1040040
Yang jenis bulat2 camni..yang ni lubang tempat gantung memang banyak..tak salah aku dalam 100++ lubang camtu..yang ni kalo kat kedai tudung banyak kan penjual pakai cenggini..yang bulat ni ada 2 jenis..dua2 pon besi jugak..kalo yang korang tengok ni dia half besi half salut chrome..so ada 2 color,separuh hitam separuh silver sebab salut chrome..harga dalam RM150++..eh harga yang korang nampak dalam gambar ni harga dummy tu tau..kalo harga yang ni RM12 memang mak aku angkut 10 terus ekekeke..yang jenis kedua dia memang salut chrome semua..lagi smart tapi harga pon kenala smart jugak kan..almost RM200++


Pilihan kedua
P1040039
Yang ni jenis cakap straight je,tak main belok2 hehehe..mula2 kitorang hampir tak nampak yang ni sebab dia tak duduk around kategori tempat gantung tudung..time pusingan kali ke berapa tah dalam kedai ni baru perasan..yang ni jauh lebih murah dari yang bulat tu ..RM95 lepas less 3henget..yang ni bulat2 untuk gantung tudung dalam 43 lubang je..mungkin jugak sebab tu dia murah

Mak aku tanya aku yang mana lagi ok..tetibe rasa macam nak buat table jadual perbandingan hehehe macam jawab soalan exam plak kan..pandangan yang aku bagi dekat mak aku ialah :

Pilihan 1:
Kalo dari segi ruang, tempat gantung ni memang tak pakai space banyak..so kalo nak letak kat bilik nampak lebih kemas..plus dia lagi banyak lubang..mak aku plan nak gantung kat dua2 belah hanger untuk jimat hanger..kalo yang pilihan 1 ni memang tak seswai nak gantung dua2 belah side hanger sebab tudung yang akan digantung kat dalam awning dia confirm akan terabai dari segi penjagaan..yela,kalo belah dalam tu kan macam sempit..mesti jadi terhimpit dekat awning dan matlamat beli tempat gantung tudung untuk jaga awning of coz takkan tercapai..jadi yang ni lebih seswai untuk 1 hanger 1 tudung..hanger memang confirm kena pakai banyak


Pilihan 2:
Yang ni makan space sket sebab dia panjang kan..tapi  kita bleh gantung tudung kat dua2 belah side hanger (macam yang korang nampak dalam entry semalam)..sebab dua2 belah side tempat gantung ialah bebas kan,,takde ruang tertutup..jimat hanger,jimat duit jugak sebab yang ni lagi murah..so kalo 43 lubang da bleh gantung tudung dalam 80++..almost nak sama dengan jumlah tudung dalam Pilihan 1..

Aku memang suggest kat mak aku untuk amik pilihan 2,sebab murah dan yang paling penting matlamat asal beli tempat gantung ni iaitu takmo awning rosak tercapai..tak kesahla kalo makan ruang sket asalkan nampka kemas dan paling paling paling paling penting adalah murah 2x ganda dari yang pilihan 1..end up kami ambil pilihan 2 Open-mouthed smile

P1040046
Done…it’s ours..

Next mak aku duk nak beli hanger kecik2 tu..da alang sampai sini kan,terus cari sekali sebab hanger camtu susah nak jumpa kat tempat lain (eh ke senang je ek)..ada yang warna warni..ada yang adjustable dia punya penyepit..yang tu RM10 untuk 10 keping..yang mak aku amik yang biasa je, RM 8 untuk 10 keping..

Kahwin10
Renungan helang mak aku dikala shopping..renungan ni turun kat aku kot..kalo nampak benda2 mengkagumkan je mulala keluar renungan camni hahaha

Kahwin15
Antara hiasan yang ada di kedai

Kitorang ada usha jugak cermin kat kedai ni..mak aku nak cermin yang nampak dari head to toe..antara pilihan yang ada ialah..
P1040027
Yang ni awal2 lagi da kena reject..ekekeke eh tapi smart kan..aku berkenan jugak..rasa macam cermin mak tiri snow white je


Kahwin9
Untuk cermin panjang, ada yang ni je kat kedai..design kureng dan harga mahal..

Mak aku cakap kita tengok kat kedai lainla..kedai mula2 yang kitorang masuk ialah kedai yang ada hiasan frame dinding..ada jugakla cerming panjang ni..tapi mak aihhh harga ialah RM390..tak sanggup kot..kitorang pon macam da putus asa sebenarnya..tapi tryla jugak masuk next kedai..Bangla kat sini plak ensem dan peramah..nyesal jugak aku tak amik gambo sama ekekeke

Aku: Berapa harga cermin ni (tanya dengan mood pasrah tak mampu beli sebab mahal)
En. B (sebab bangla tu ensem aku panggil En. B):RM80
Aku: Berapa?
En.B: RM80
Aku: Berapaaaaaa?
En.B:RM80

Hehehe sampai 3 4x kali tanya sebab tak percaya..takkanla harga RM80 je kan sebab cermin ni macam lebih kurang je dengan kedai yang aku tengok sebelum ni..aku memang ingat bangla tu main2 la..sekali betul weh..perasaan nak melompat nak terduduk semua ada time tu..sape tak suka kan kalo jumpa barang murah..

Kahwin13
Antara yang jadi pilihan..cun kan..cermin ni berat jugak tau..so macam rasa yakin sketla..eh ke kalo yang mahal tu sebab dia ringan ek..aku pon tak tau sebab tak biasa beli cermin..akhirnya mak aku amik yang belah kanan tu..


Kahwin14
Hiasan yang ada..tapi tak tanya pon harga dia..

Kahwin11
Mai yang bosan sepanjang pembelian..


Dalam pukul 5.30 petang macam tu kami beransur dari Nilai ke Putrajaya..penat jugak tapi seronok apa yang dihajati dapat dibeli dalam budget price..time on da way balik mak aku cakap ‘Umi beli cermin tu pon sebab bangla tu hensem’ hahahaha~ ain’t my mum cute..I love her!

Yana Sayang Kamu!

Monday, July 18, 2011

Pemain bola sepak Frederic Kanoute: Islam tetap di hati

Assalamualaiku.

 

Aku baru baca artikel yang pada aku yang sangat menarik..sumber adalah dari sini..sama2 kita ambil iktibar untuk hidup sehari-harian:

 

Hidup di Barat, dan bergelut dengan budaya serta kebiasaan yang banyak bertentangan dengan prinsip hidup seorang Muslim, memang berat. Apalagi di dunia sepak bola, satu bidang olahraga yang paling popular di Eropa dan sangat memberi ruang pada kebebasan duniawi. Bahkan cenderung membuat orang lupa akan nilai-nilai agama. Kalaupun ada, untuk insan pesepak bola Muslim, diharuskan berhati-hati. Bukan rahasia lagi, sentimen agama masih keras dirasakan, selain juga anti-Islam yang banyak didengungkan oleh banyak pihak.

Kita tentu mengenal beberapa nama terkenal yang menghiasi dunia bola internasional. Misalnya saja, Zinedine Zidane. Jika Anda pergi ke tanah Arab dan berjumpa dengan seorang penggila bola di sana, maka jangan heran jika Zidane dianggap dewa, dikagumi sedemikian rupa. Alasannya? “Zidane seorang Muslim!”. Tapi apa daya, jarang sekali, bahkan mungkin kita tidak pernah melihat Zidane menunjukan sikapnya yang Muslim itu sendiri. Jika merayakan gol, Zidane biasa saja. Berita-berita tentang keseharian Zidane yang menunjukan kebiasaan Muslimnya, amatlah minim. Terus, kedua anak Zidane pun diberi nama Enzo dan Luca, dua nama yang sama sekali tidak mencirikan identitas Islam.

Zidane hanya satu contoh. Di Jerman, ada Franck Ribery yang juga Muslim namun—maaf—masih ikut menenggak bir ketika Bayern Muenchen juara liga. Di Premier League, Nicolas Anelka sering meletakan dua tangannya usai mencetak gol sebagai tanda syukur yang menunjukan ia seorang Muslim. Namun, media Inggris juga ramai memberitakan kehidupan bebasnya. Wallohu alam.

Namun, berbeda dengan Frederic Kanoute. Di dalam dan luar lapangan, ia adalah Muslim sejati. Siapa Kanoute?

Karir Sepakbola Kanoute

Kanoute terlahir dengan nama Frederic Oumer Kanoute di Sainte-Foy-lès-Lyon, 2 September 1977. Walaupun lahir di Prancis, tetapi Kanoute lebih dekat dengan Negara asal kedua orang tuanya, Mali. Ini dikarenakan ikatan Muslim yang melekat dalam dirinya.

 

 

Karir sepakbolanya dimulai di klub Prancis, Lyon. Ia memulai di usia yang cukup belia yaitu 18 tahun. Tahun 2000, Kanoute direkrut oleh salah satu klub Liga Inggris, West Ham United. Di klub ini, ia main sebanyak 84 kali dan menghasilkan 29 gol. Jumlah yang cukup banyak untuk ukuran pendatang baru saat itu. Karena aksinya itu, Kanoute diminati klub yang lebih besar. Pada tahun 2002, ia pun hijrah ke Tottenham Hotspur. Di Spurs, Kanoute hanya bertahan dua musim dengan torehan gol sebanyak 21. Namun karir cemerlang Kanoute sebenarnya semakin nampak ketika ia mulai bermain untuk Sevilla, klub Spanyol. Di klub ini, kecuali musim pertamanya dan musim 2008-2009, Kanoute selalu mencetak gol lebih dari 20 gol setiap musimnya. Jumlah yang hanya bisa diraih segelintir penyerang saja.

Keislaman Kanoute

Kanoute tak pernah sungkan dalam menunjukan identitas keislamannya, baik di luar lapangan ataupun di dalam lapangan. Di lapangan misalnya, setiap kali mencetak gol, ia tak pernah lupa merayakannya dengan cara-cara yang “berani”. Misalnya dengan bersujud dan atau gerak tangan seperti orang Islam yang telah berdoa.

 

Dalam kondisi apapun, Kanoute tetap menjalankan kewajibannya untuk shalat. Tak jarang ia shalat di kamar ganti dan disaksikan oleh rekan-rekannya. Awalnya ritual itu membuat heran sesama pemain yang memang notabene non-Islam, namun lama-kelamaan, hal itu menjadi pemandangan yang biasa. Bahkan rekan-rekannya di Sevilla memberikan toleransi yang besar kepada Kanoute untuk melaksanakan keyakinannya.

 

Jika Ramadhan mendatang, Kanoute tetap menjalankan ibadah puasa. Baik ketika latihan ataupun bertanding. Namun, khusus ketika berlatih, pelatih fisik Sevilla memberikan kelonggaran kepada Kanoute untuk berlatih tidak secara penuh. Sedangkan dalam pertandingan, Kanoute tetap bermain penuh dan profesional kendati tidak makan dan minum. Untungnya, pertandingan Liga Spanyol lebih banyak dimainkan pada waktu malam hari, terutama untuk klub-klub besar.

 

Simpati Untuk Palestina.

Ketika Gaza tengah diobrak-abrik Israel, ribuan rakyat Palestina syahid akibat agresi kaum Yahudi Zionis Januari silam, Kanoute tercatat hanya satu-satunya pesepakbola yang menyampaikan simpati dan dukungannya kepada Palestina. Hal itu ia tunjukan dengan cara membuka bajunya untuk memperlihatkan kaos dalamnya yang bertuliskan "Palestine". Kata Palestina itu ditulis juga dalam beberapa bahasa yang lain. Itu ia lakukan dalam pertandingan Sevilla kontra Deportivo La Coruna.

Aksi Kanoute tersebut mengundang banyak komentar dan reaksi. Federasi Sepak Bola Spanyol (REF) memberlakukan denda kepada Kanoute sebanyak 3000 euro atau sekitar Rp. 45 juta. Keputusan Federasi Sepak Bola Spanyol ini menuai aksi protes dari segala penjuru. Peraturan federasi Spanyol melarang para pemain menunjukkan berbagai publisitas atau slogan-slogan sepanjang pertandingan berlangsung. Menurut federasi itu, hukuman tersebut tidak mempermasalahkan sifat dasar politik dari pesan itu. Tetapi mereka menyoroti fakta bahwa sang pemain telah menunjukkan suatu pesan yang dinilai melanggar peraturan. Pep Guardiola, pelatih Barcelona, membela Kanoute untuk aksinya itu.

Tanggapan Kaonute? ”Itu merupakan sesuatu yang saya rasa harus saya lakukan. Setiap orang seharusnya merasa bertanggung jawab saat menyaksikan ada suatu situasi yang sangat tidak adil itu. Saya merasa 100 persen bertanggung jawab atas apa yang saya lakukan dan saya tidak takut atas sanksi itu,” ujarnya kepada televisi swasta Telecinco.

Muslim di Luar Lapangan

Kanoute memang dikenal sebagai muslim yang taat. Pada tahun 2007 misalnya, pemain terbaik Afrika 2007 ini pernah memberikan gajinya selama setahun, sebesar 700.000 dolar AS atau sekitar Rp 7 miliar untuk menyelamatkan masjid terakhir yang ada di Sevilla. Masjid tersebut sedianya akan dijual karena populasi Muslim di kota tersebut mulai punah. Pemerintah setempat pun akhirnya memberi nama tempat ibadah tersebut sesuai dengan sang pembeli.

"Jika tidak ada Kanoute, kami tidak akan beribadah pada hari Jumat lagi, di mana itu adalah hari yang suci bagi umat muslim," tukas wakil dari komunitas Islam Spanyol, sesaat setelah Kanoute membeli Masjid tersebut, seperti dilansir AFP.

Ketaatan Kanoute dalam mengamalkan ajaran Islam juga mendapat dukungan penuh dari Sevilla. Ia diberi jersey (seragam) khusus tanpa sponsor. Hal itu karena sponsor utama Los Palanganas, 888.com, adalah situs judi yang bertentangan dengan ajaran Islam. Ia juga menyumbangkan seluruh hasil penjualan kaosnya untuk beramal. (sa/bbc/wkpd)

 

Hebat kan..kagum aku..moga pemain bola kita dapat jadikan dia sebagai contoh

 

Yana Sayang Kamu!

Monday, July 11, 2011

Floria 2011—>The View-Rosses are everywhere!

Assalamualaikum..

Salam pagi Isnin..fuhhhh jom sama2 doa moga ari Isnin ini mood Monday blues tu pergi jauh2 kan..last week weekend aku aim 3 benda nak buat 1)pergi Floria, 2)Hari Korperasi dan 3)teman mak aku g Nilai..akhirnya yang berjaya aku buat cuma plan pertama..plan ketiga cancel sebab mak aku tak jadi pergi..aku skarang selalu ada sindrom malas nak kuar rumah (maybe ada kaitan dengan tengah bulan)..serius malas,Floria ni pon aku pergi sebab mak aku beria nak pergi kan..time mak aku ajak mula2,aku kata kat mak aku nak g petang..baru sedap sket nak jalan..sekali petang pon aku macam malas je..hampeh kan..tapi sebab nak aku da siap,aku gagahkan jugak pergi..dalam pukul 6 petang kami gerak..oh ye,kami pergi pada hari Sabtu..1st day of event..my advice is kalo nak pergi sini janganla pergi lewat sangat..memang tak puas jalan..ni yang aku g ni pon ala2 tergesa2 dan still ada tempat yang tak pergi lagi..rugi kot..sedar2 da nak magrib da..amik gambo pon da tak cantik sebab da gelap kan..tengokla kalo sempat next week aku nak g lagi..oh ye,Floria ni seminggu tau..sangat rugi kalo korang tak g..tak percaya,jom tengok view yang ngancam sekali..

Floria dan Ayah
Bunga pink ni buat hati aku terpukau..kalo sape2 nak nograt aku guna bunga ni ok hehe

Floria dan Ayah1
Speechless

Floria dan Ayah2
Floria dan Ayah3
Floria dan Ayah4
Tetibe ada aku terselit..eh kalo aku tak sebut korang pon tak perasan agaknye kan

Floria dan Ayah5
Floria dan Ayah6
Floria dan Ayah7
Floria dan Ayah8
Floria dan Ayah9
Floria dan Ayah10
Floria dan Ayah11
Floria dan Ayah12
Floria dan Ayah13
Herbs yang mak aku kagum..eh bukan cik kacip tu..ada herbs lain la dekat this section ekeke Winking smile

Floria dan Ayah14
Floria dan Ayah15
Floria dan Ayah16
Floria dan Ayah17
Spectacular Moment

Floria dan Ayah18
Floria dan Ayah19
Floria dan Ayah20
Bunga camni ayah aku bagi time Grad..time Grad dulu 3 keping adalah 50henget..mahal kan..aku try nak search gambo kat friendster tapi dia da pelikla..kuar avatar bagai haa..tak jumpa da aku kat mana Picnye..

Floria dan Ayah21
Oh ye..garden yang aku pergi ni ada competition..peringkat sek. rendah, men. dan universiti..UPM ada jugak,tapi aku tak faham konsep dia..next entry aku dan mak aku bergambo tak hengat nanti aku share ye..

Floria dan Ayah22
Floria dan Ayah23
Floria dan Ayah24
Floria dan Ayah25
Floria dan Ayah26
Floria dan Ayah27
Floria dan Ayah28
Kat tempat ni da buka lampu..da 7 lebih da time ni

Floria dan Ayah29
Floria dan Ayah30

See, aku da katakan sangat worth it untuk kamu2 semua pergi..kualiti gambo di hujung2 agak blur sebab hari kan da gelap..kamu2 yang ada DSLR wajib pergi..memang pemandangan sangat indah..oh ye,biasanya kalo tiap2 entry mesti aku letak gambo menggedik aku dulu kan,tapi untuk Floria ni just nak share the view ngan kamu2 semua dulu sebab kalo nak buat entry menggedik dulu mau minggu depan baru kuar cite Floria ni kan ekekeke..tema Floria ni ialah Ros..that why ros sangat diseluruh tempat..boleh dikatakan 90% bunga disini ialah fresh flowers..bila lagi kan mau dikelilingi bunga2 yang indah ini..still lagi sempat nak grab this opportunities kalo kamu2 mau pergi..grab dan enjoy it ok!

Yana Sayang Kamu!