Tuesday, January 20, 2015

Nurul iman sayang

Assalamualaikum

Aku rasa baru sekali je aku cerita tentang nurul iman,  anak saudara aku dekat blog.. Maafkan cik yong iman, dah lapan bulan iman baru sekali cik yong cerita.. Alhamdulillah dengan nikmat yang Allah bagi.. Semangat gile bila nak balik rumah sebab iman duduk sekali dengan aku.. Baby kan, bila dah pandai senyum.. Alahai jatuh hati sangat.. 

Time awal2 iman baru nak start mengiring.. Susah sangat nak ambil gambar dia pegun sebab tengah exited nak bergerak kan

Iman kecik kecik da minat kungfu panda

Time babq grade diploma cikgu.. Sengih bukan main iman.. Time ni iman duduk luar dengan cik yong. Good girl sangat iman.. Iman kalau tempat ramai orang dia akan diam dan sangat memerhati.. Bila dah bosan baru dia start ehek ehek manja2.. Aku rasa semua baby mungkin sama kan

Iman dengan untie sarah.. Kitorang sangat kagum bila iman ok dia dukung padahal sebelum tu time dia kecik sikit kalo dia tak familiar dengan orang tu mesti dia nangis.. Iman dah big girl 😭😭

Iman kena buli jadi minah kpop hehe 

Iman moooo

Iman bab makan sebijik cik su.. Bila da kenyang sengih bukan main.. Adik aku pesan time dia nak balik nanti bagi iman makan kenyang-kenyang, baru dia good mood haha korang memang kenal satu sama lain bila bab makan kan

Amoi, cik yong rindu amoi.. Aku rasa semua mak sedara akan bias kan dengan anak sendiri.. Mak ayah apatah lagi kan.. Semoga membesar menjadi hamba Allah yang taat, umat yang mencontohi rasulullah, anak yang berbakti kepada baba dan mama dan anak sedara cik yong yang geng shopping haha jom iman join cik yong hias buku!

Dapat geng baru...

Assalamualaikum

Sejak join geng planner addict ni aku perasan hidup jadi lebih teratur.. Alhamdulillah, moga dikurniakan kekuatan istiqamah.. Amin

Aku dah ada geng baruuuuu hias planner.. Kak yus join!!! Wohooo hehe dah ada geng la aku nak shoping bahan-bahan decorate.. Dah macam nak buat cake plak rasa..

Her books.. Kak yus dari sudut pandangan aku sangat creative bab-bab hias.. Tengok rumah pun dah tau dah.. Hehe.. Kak yus exited nak tunjuk kat delea, anak kak yus.. Adelea pun ada diari ok.. Jom delea joinnn cik yana dan mama

Idea baru dari dr zahilah lagi.. Aku perasan dia ada insert plastic dalam planner dia dan tulis notice board.. Wahhh, best sangat nampak.. Aku ubah sikit dengan guna plastic cover buku scrap.. Alaa yang pernah kita buat awning tudung tu.. Haha kelakar sungguh.. Dan aku decorate untuk nampak cun.. Notice board ni aku letak things to do yang masih tak tau nak buat bila, atau bole hold dulu.. Contoh macam minit meeting, paperwork meeting dll.. Bila dah decide baru aku masuk dalam buku part things to do sebelum ni.. 😊

Monday, January 19, 2015

Current addiction: hias planner!!

Assalamualaikum..

Lama tak ke udara disini..baru-baru ni aku addicted dengan satu hobi baru.. Semuanya sebab aku follow ig myplannerbabes.. Ig combination idea 2 doktor perubatan untuk planner.. Aku rasa kalau siapa2 suka dengan craft memang sangat senang untuk terjebak sama.. Aku akan bercerita dengan gambar fresh dari rumah: 

Perkara pertama untuk buat planner of coz kena ada buku/planner.. Aku cuba cari planner yang ada ring dan boleh refill macam2, aku cari dekat popular equin tapi takde.. Mungkin sebab aku cari pun dah tengah januari.. Hehe, maybe next year boleh cari yg tu.. Aku tengok harga boleh tahan, tapi takpe sebab boleh recycle.. So aku beli buku ni, saiz dia besar pada b5..aku cari buku yang takde line iaitu buku kosong tapi sangat susah nak jumpa.. Biasa aku beli dekat mph.. Jadi aku grab 4 terus hehe, macam biasa hilang kawalan.. Time tu plak baru bonus.. Fuhh,

Ini adalah antara yang aku deco.. Buku 1st ni aku bahagikan untuk 2 section, seksyen 1st untuk minit mesyuarat.. Sebab part ni aku akan tulis dalam meeting jadi tak boleh nak cartoon2 sangat

Seksyen 2 adalah things to do (ttd).. Aku admit aku selalu lupa nak buat benda-benda yang kena follow up.. Biasa buku notes aku bercampur antara minit dan ttd .. Jadi bila seperate macam ni senang pada aku nak keep track.. Tapi aku rasa untuk tugasan yang tak sempat buat hari yang aku plan, akan ada juga yang aku miss bila masuk hari baru.. Alhamdulillah Allah bagi ilham untuk guna post it notes saiz kecil

Jadi bila buat post it macam ni insyaallah kita boleh bawa ke hari berikutnya dan chances untuk terlepas pandang juga dapat dikurangkan

Okeh, best kan best kan hehe, buku dua plak ialah buku duit dan travel.. Wink wink

Ni ialah part duit masuk keluar.. Mula2 aku bahagikan duit masuk satu side duit keluar satu side.. Tapi duit masuk adalah sebulan sekali hahaha jadi tak praktikal bunyinye

Jadi aku buat konsep sama dengan ttd.. Guna post it note, dan aku kategorikan ikut apa major yang ak spend.. Antaranya of coz planner hehe, makan, shoping, kehidupan, family dan opis.. Dan aku 1 page ialah untuk 1 minggu.. And thank you again Allah for the ideas

2nd part buku kedua ialah cuti cuti cuti hehe.. Ni aku plan untuk cuti adik aku balik nanti..aku listkan tempat-tempat menarik dan kos total untuk semua

Lepas pilih tempat kira total dan macam mana atau dari mana sumber ongkosnye.. Cuti ni sebab dah dekat memang tak sempat nak nyimpan sangat..

Masih part buku yang sama.. Tapi aku exited nak tunjuk yang belah kanan tu.. Hehe aku beli kad coklat tu dekat s&j alamanda, frame polaroid dekat popular cheras selatan.. Suka sangattt.. Hehe maaf saya obses

Bahagian ketiga untuk buku dua adalah planning kewangan untuk cara-cara nak simpan.. Yang ni aku lemah gila, kena banyak study lagi

Buku terakhir.. Buku ilmu, 1st part ialah tentang kekasih muhammad rasulullah dan 2nd part ialah buku taman-taman syurga.. Part ni masih kosong lagi.. Doakan aku istiqamah.. Aku sedang planning nak buat jurnal ibadah untuk buku keempat.. Insyaallah aku share lagi.. Aku suka ayat Dr zahilah dari myplannerbabes.. Planning memang kita kena buat.. Why not jadikan dia fun.. Kan kan kan.. Sape nak join angkat tangann ☝️☝️☝️