Monday, August 27, 2012

Far far Away~Selamat berjuang Adik Mai!

Assalamualaikum..

Cerita tertangguh..semalam mood exited nak mengarang datang..dapatla buat 2 3 entry untuk auto publish..banyak sangat da tertangguh cerita..sambil2 exited cerita raya, yok kita punggah balik gambar-gambar lama..

28 Julai yang lepas, kami sekeluarga selamat hantar adik aku untuk p belajar..insyaallah selama 5 tahun setengah dia a.k.a Mai akan berada di India..nak mohon doa kawan-kawan supaya adik aku selamat belajar dan dapat berkhidmat kepada ummah..Amin..Pagi 28 Julai tu, ramai saudara aku datang rumah..antaranya mami, pengasuh kitorang..Mami, terharu sungguh sebab mami da tak berapa nak sihat..mami datang jugak untuk jumpa Mai..minggu sebelum tu padahal kitorang da pergi da rumah mami..thanks mami..family ayah din pun datang awal jugak..ayah din ikut kitorang g KLIA, Cik Lina dan Awa, sepupu aku terus balik rumah sebab nak sediakan juadah berbuka untuk family..yang akan menghantar Mai terus ke KLIA ialah Ayah Din dan family Ayah Cik aku..


IMG_2646IMG_2648
 Ni la pengasuh kitorang..Cik Mail dan Mami..pengasuh time kitorang kecik..da berpuluh tahun kenal diorang..time ni ialah kitorang p rumah mami..

Sambung balik..Kami adik beradik gerak dengan ERL, sebab plan awalnya gitu..umi aku plak ikut Ayah Cik dengan kereta..

620962_429942800377522_292506505_o
Gambar bekalan yang dibawa oleh Mai..beg pink tu 30kg, beg hitam tu 9kg lebih..perghhh..yang peliknya, kawan Mai yang sama-sama fly dengan dia beg tak sampai 20kg..boleh korang bayangkan tak betapa bezanya beg Mai..hehe, jangan main-main..checklist Mai sangatla spesifik..agak-agak sapa nak sambung belajar jauh boleh pinjam checklist adik aku ni..hehehe

621897_429943883710747_1863290222_o
Mai dengan orang kuatnya..

Detik 1: Di ERL
Hehe, beriya-iya plak aku nak berdetik-detik bagai..padahal mai da sebulan da selamat sampai..hehe, macma biasa time tunggu train sempatla kami beraksi..orang pun tak ramai sangat..

221423_429948027043666_1220374255_o
Gambar seorang pejuang..time ni tak debar lagi gaknye dia..

620555_429948683710267_545505261_o
325956_429949030376899_1178574845_o
202433_429949373710198_1971258584_o621859_429949753710160_1394214443_o
Gambar adik beradik..Next ialah group foto plak..

413314_429945227043946_742262729_o
242754_429945040377298_652193852_o413193_429946787043790_352078334_o
291361_429945707043898_2089650035_o
Ko tengok tu Aki..ala-ala K-pop la tu konon-kononnya..hehe

291431_429946257043843_310005419_o
337272_429946497043819_166988011_o
616732_429945460377256_2018994411_oTime ni Mai boleh beraksi sengal lagi..hehe, rindu plak aku dekat dia..

Detik 2: Di KLIA
Dalam pukul 4.30 petang kitorang sampai dekat KLIA..katanya briefing dalam pukul 5 petang, tapi tak salah aku dalam dekat pukul 6 baru ada checking beg semua..Mai duk cuak jugak sebab hand carry dia terlebih 2kg, nasibla cikgu dia kata handcarry takpe lebih..jangan beg besar je lebih..yang tu nak tak nak memang kena tambah duit la kalau terlebih..

291312_429953013709834_1757484214_o
616645_429953607043108_1926609413_o
Geng merah..nampak kecik plak Zahirah time ni

323923_429952010376601_377766719_o412379_429953420376460_448531566_o
Rasa sayu balik plak tengok gambar-gambar ni..mungkin ni salah satu sebab aku bertangguh nak buat entry ni..eceh, alasan nak yang best-best aje..hehe

278668_429950473710088_1938930028_o277910_429953753709760_1226081146_o
Aiii Mai..praktis dekat Malaysia je..jangan berani-berani praktis dekat India..hehe, eh tapi kalau dapat yang awesome macam Arjun boleh jugak Mai dipertimbangkan hehehe

202461_429954320376370_1968599177_o
614790_429956017042867_1254753755_o
Sama kan gaya sengihan Mai dengan ayah..anak bapak katanya

621910_429957137042755_1189250974_o
614831_429957627042706_1202648915_o
Berbuka kali terakhir di Malaysia..

Detik 3: Perjuangan Bermula..

Flight Mai pukul 10 malam kalau tak salah aku..dalam 8.30 malam cikgu dia minta berkumpul untuk full briefing..yang family-family berkumpul dekat tepi..dekat U Mai melayu hanya 5 orang, 2 perempuan 3 lelaki..dekat U lain melayu lagi ramai kot..

620414_430603193644816_1737559083_o
413285_430611750310627_690980743_o
Geng 5 tahun dia..Ainin

221528_430610163644119_45792015_o
291452_430610300310772_640371075_o
Muka sidah ada neves..bila fikir balik kagum aku dengan Mai..kagum sebab dia kuat untuk belajar jauh..

256451_430604233644712_755566144_o
Geng menunggu..

256218_430605076977961_235064063_o
tak lepas-lepas lagi Zahirah nak buat peace..

Selesai briefing, diorang diberi masa dalam 10 minit untuk salam-salam dan hug-hug sebelum masak ke balai berlepas..apalagi, banjir melanda keluarga aku..hehe, eh tapi ayah n umi aku macam tak nangis je..aku yang lebih-lebih..ayah kata Mai bukan nak pergi sia-sia, pergi nak belajar..takde apa yang nak sedih..nak buat macam mana, da kakaknye jenis hati tisu..

219723_430613316977137_313300982_o
256394_430613123643823_1819435133_o
622603_430612993643836_2077562792_o
Melimpah ruah..hehe,jangan marah ek Mai..sekali sekala je ak buli Mai..

616675_430613803643755_197579164_o
337252_430613973643738_145847007_o
Pic terakhir bersama umi dan ayah..

622349_430614303643705_96658634_o
Pic terakhir berlima..

202258_430613446977124_1273001326_o413300_430615060310296_681796326_o
Antara yang menghantar..

Perpisahan itu memang menyakitkan, tapi kalau dengan tujuan yang baik, insyaallah ada keberkatan di situ..belajar rajin-rajin adik..selamat hari raya, salam sayang dari Malaysia..
Pengubat rindu Mai di India..yang bawah sekali tu besfren dia..pic no.4 tu paling awet muda..hehe

334133_431250750246727_1663960911_o
Pic Mai di India..muka ada senyum..kira okla tu kan..love u adik!

Sunday, August 26, 2012

Salam Aidilfitri 2012-Kekelabuan di pagi raya

Assalamualaikum..

…….Kelu jari aku nak menulis..lama sangat puasa berblog..aku da selamat sampai putrajaya hari khamis yang lepas..balik awal dari kampung sebab adik aku, ila mahu exam..dari ari jumaat lagi konon2 berniat nak menulis tapi tertangguh gara-gara layan cite korea..naik juling da mata aku ni..hehe, kompius jugak awat tiba-tiba jadi tak keruan duk tengok cite korea..eh, adik-adik sepupu aku kat kampung lagi dahsyat..segala nama group korea semua diorang tahu..aku takat tengok cite je..satu nama pon aku memang tak tahu..

Ok, mula cerita raya..raya tahun ni macam biasa aku dan keluarga balik Kelantan..kitorang gerak rabu malam khamis..dalam pukul 12.30 malam gerak, konvoi sekali dengan pakcik aku..raya kali ni sedikit berbeza, mungkin sebab adik aku Mai beraya jauh..mood nak raya pun lambat sikit nak panas..memang raya pertama tak banyak sangat gambar diambil..aku ngan ila sempat tido lagi kot petang raya..hampeh sangat..oh ye, Kelantan time aku balik raya ni panas lain macam..hari aku nak balik putrajaya baru hujan sikit..

Raya 2012Raya 20121Raya 20123
IMG_0097IMG_0098Raya tahun ni tema kelabu..mula-mula, asalnya Mai nak color turquis, tapi time g cari kain aritu asal kitorang berkenan je kain tu mesti tak cukup untuk 4 gegel..akhirnye berkenan plak dengan lace putih..tapi kan tapi kan, tengok banyak kali da macam baju kawin plak..maybe sebab lace putih itu..memang sah aku hanya pakai baju ni g kenduri je agaknye..itu pon tak taula aku cukup berani ke tak..hehehe..tahun ni tak cukup 5 geng anak-anak Kamarudin..jadi pelik plak bila collage 4 gambar je..takpela, insyaallah tahun depan moga-moga ada rezeki kami beraya bersama kan..

Raya 20111
Urutan tahun lepas..eh, umi aku macam makin kurus je..ini tidak adil!!

Wokeh, meh nak share gambar-gambar ketika raya pertama..tadi aku cakap macam tak banyak sangat ambil gambar, tapi bila pilih-pilih gambar eeh boleh tahan jugak..mungkin sebab kalau kebiasaannya kitorang lagi banyak kot amik gambar..

IMG_0050
Benda pertama korang akan nampak dalam pic ini ialah…l_ b _ _ _ hidung..hehehe, sory ki..terkutuk, nak buat cemane..da jadi habit ngutuk dia ni

IMG_0051IMG_0072
Zahirah..kesayangan semua orang ni..dia ni kalo main memang tak berhenti-henti..rilex je bertenanga..tapi asal malam je dia collapse, dari magrib sampaila esok pagi..hehehe, comel sangat kot..jap, ada lagi kot gambar dia..
IMG_0093
IMG_0138IMG_0140IMG_0100
Da macam mak datin da pakai tudung stail kuar jambul ni hehe

IMG_0101
Eh, dia ni bukan takat kuat main..kuat merajuk jugak..bak kata umi aku kalau dia merajuk/ menangis, takde sape boleh beli..hehe, tapi sebab dia comel, nak merajuk banyak kali pon bolehla dik..

Raya 20122
Ni antara time dia merajuk..merajuk sebab tak dapat ikut kakak dia p beraya rumah jiran..oh ye, pagi raya ni pun dia merajuk jugak..merajuk taknak pakai baju kuruung..tu yang jadik pakai baju seluar je tu..

IMG_0074
Umi dengan nenek aku..aku rasa tahun ni umi aku terlebih cantikla..hehehe, naik seri betul muka umi..

IMG_0075
IMG_0082
IMG_0085
Ayah Di dan Kak yong..tahun ni impian kak yong da tercapai iaitu nak tinggi dari adik aku, ila..hehehe, baru form 3 tapi menggalah da tinggi..aku dari tahun lepas lagi da kalah..reda sungguh

IMG_0089
NI umi aku dengan pakcik aku, ayah cik..tema pink merah ha family mereka..eh cuba kurang tengok penjuru kanan bawah..haha~awat tah muka zul jadik camtu..

IMG_0091
Pak lebai..

IMG_0113
Korang tengok Zahirah tu..time ni kitorang set timer..elok je nak ambil gambar boleh plak dia tumpang lalu depan kamera tu..hehe, sangat dejavu..tahun lepas ke 2 tahun lepas, adik ina buat pose tumpang lalu jugak..sat, aku browse balik gambar..

P9200614
Ni dia gambarnye..hehehe, tahun 2010..kita tengok 2 tahun lagi mesti ada next generation yang buat macam ni jugak..

IMG_0114IMG_0116
Ini semua sepupu-sepupu aku..yang buat raya rasa meriah depa ni la..terutama geng budak-budak kecik tu..yang kecik-kecik tu anak Ayah Cik aku..raya kedua diorang balik Pahang, belah Cik Nor, isteri Ayah Cik aku..terus sunyi sepi rumah nenek aku..

IMG_0118
Family ayah cik aku..

IMG_0122
Family Ayah Di aku..Cik Ma, isteri Ayah Di dekat dapur time ni..

IMG_0124
Tempat wajib bergambar setiap kali raya..tangga hikmat..tapi tahun ni 2 3 keping je pun gambar dekat tangga ni..aku ngan ila da bertukar tudung..dek kepanasan..kan aku da kabo tak berapa nak beriya sangat raya tahun ni..tudung tak matching pon takde perasaan..

IMG_0125IMG_0126
3 keping ni je pun gambar dekat tangga..okla tu kan..dari takde..

IMG_0129
3 sekawan..mandi nak sama, tido nak sama..sehati sejiwa sungguh..

Itu sahaja cerita di raya pertama aku..adakah raya kedua lebih meriah..jawapannya sangatla tidak..gambo tak sampai sepuluh keping..raya ketiga baru banyak sket kitorang ambil gambar..eh adakah kemeriahan raya digambarkan dengan bilangan gambar yang diambil..mungkin..hehehe, lastly, nak share gambar yang pak sepupu aku ambil..dia ni memang profesional photog..gambar memang awesome..malangnya time dia datang rumah nenek aku, aku dan ila selamat tido..jadinya enggak ada sih gambar aku..hehe, di kesempatan ini juga aku nak mohon maaf kalau ada salah dan silap pada korang yang membaca ni..maafkan aku ye.. =D

400501_516261361733562_1141114691_n
Family ayah cik..4 lagi anak dia ilang..

488244_516261265066905_843037936_n
Family ayah di..

522016_516261431733555_875817886_n
Adik beradik umi aku..ayah din je takde..raya ketiga baru ayah din sampai

539282_516261321733566_67792663_n
umi aku pon da bertukar petang ni..

549531_516261145066917_855127060_n
Bak kata umi aku, rambut tak sikat pon comel Zahirah ni..eh ke aku bias cakap dia comel sebab dia sepupu aku..eh tapi betulla dia sangat comel..gorammm

Thursday, August 2, 2012

Short update: Aku homesick

Assalamualaikum..

Adik aku, Mai da post gambar time hantar di ke Airport weekend lepas..nak share sekeping dulu..nanti-nanti kalau mood mari aku share lagi..tapi kalau mood mari la kan..

384662_429948683710267_545505261_n[1]
Mai yang pergi India, awat aku yang rasa homesick ek..