Monday, April 30, 2012

Hepi besday Aprilian!

Assalamualaikum..

Owh owh cuti ni asik melelapkan mata je kejenye..tak berbaloi sungguhla..hmm, harap2 esok kurangla sikit hendaknya nafsu tido tu..wokeh, bulan April ialah bulan yang meriah besday untuk family aku..dimulai oleh Ayah aku, 17hb, aku 19hb (ehem2, nak bagi hadiah lagi pon boleh walaupon da belated hehe) dan adik sengal aku, Aki 29hb..Alhamdulillah umur kami bertambah lagi setahun..makin bertambah usia makin dekat dengan masa untuk bertemu-Nya..bersyukur pada-Nya kerana memanjangkan umur kami untuk terus menjadi hamba..teringat besday wish adik aku, moga umur yang dipanjangkan ini dimanfaatkan dengan sepenuhnya Amin..

Terima kasih untuk family gue yang ingat dan mengingati hari pertambahan usia ni..tak best plak rasa guna ayat skema untuk entry besday kan..hehehe, terima kasih Allah atas kasih sayangMu dan hadiah yang tidak ternilai dari-Mu, terima kasih umi dan ayah atas didikan dan tunjuk ajar..terima kasih adik-adik sebab jadi adik-adik yang baik untuk kakakmu ini..eceh..love sangat-sangat pada kamu semua..

19042012139
Hadiah dari umi, jubah coklat yang beutipul..sanggup malam tu aku jahit sembat comot-comot semata-mata nak pakai pergi keje..terima kasih umi..coklat akan jadik fevret warna aku forever n ever..

IMG_0538IMG_0539
Xiao Po dari Mai..aku da neves da bila dia suh letak En Po ni dekat opis..oh ye, En Po ialah sejenis lampu..aku neves sebab opis aku ialah tengah dalam pelaksanaan 5s..ketaq sungguh nak letak kat opis..sayang adik punya pasal kuketepikan sementara waktu rules 5s..ekekeke

IMG_0540
Adik aku, Aki yang baik hati belanja kek secret recipe..thanks aki dan escort2nya a.k.a ila dan Mai yang teman p beli kek..alkisahnye diorang tingin nak makan kek, ingat diorang nak beli slice2 satu sorangla kan..sekali bawak balik sekotak, hambek ko..puas makan berhari-hari..kena puasa sebulan makan kek..kenapa aku exited sengih terlebih..tengok diorang tulis apa dekat kek..

IMG_0541
Selamat hari lahir sweet sour tu satu hal..tu tu yang bawah sekali tu, haipp..hehe yang kelakarnye diorang minta dekat org secret tulis kawin! kawin!, tapi ila tulis dekat kertas yang dia bagi kawin2!..dia pergi buat kawin-kawin plak da..hehehe, da macam main kawin-kawin plak da..hehehe, thanks korang..walaupon korang buat akak korang ni neves dengan perkataan K tu, akak korang ni redha je la..hehe

28hb-Ayah plak mau belanja makan..murah rezeki sungguh bulan 4 ni..celebrate untuk tiga2 aprilian sekaligus..

IMG_0573
Menjamu selera di Coffee Village..ayah mahu pergi makan dekat tepi tasik..kami layankan aje..janji boleh soru kan

IMG_0576
Sebelum makanan sampai, kami sampaikan dulu hadiah belated untuk ayah..hehe, orang lelaki memang jenis simple kan..ayah aku tak bukak pon hadiah..kalau kami yang gegel ni, takyah suruh..terus bukak tanpa sebarang paksaan..hehe, kitorang beli kasut untuk ayah..oh lupa nak tanya ok ke tak kasutnye..

IMG_0580
Ayah tak pakai spek..tak dapek nak baca apa yang kami anak-anaknye nyonteng gambo..aku print gambar raya tahun lepas..lupa nak amik gambar yang diberi dekat ayah..

IMG_0578
Love u ayah until Jannah..eh, itu ucapan aku dekat gambo yang bagi dekat ayah..hehe

IMG_0582
Korang agak-agak besday sape sebenarnye ni..hehe, alang-alang bagi dekat ayah, kitorang bagi terus yang Aki punya, boleh mintak ayah sign dekat gambo sekali kan..

IMG_0584
Tak sia-sia kami beria menyonteng gambo dia dapat tengok dia begini punya lebar sengih..jambu kan..hehehe, time dia tulis dekat gambar untuk ayah aku, dia cakap dekat kitorang, ‘Kalo aku tulis dekat dahi ayah boleh Na’..kitorang yang dengar gelak beria sebab memang dekat pic untuk dia, Mai tulis dekat dahi dia..hehe, dia duk blur apehal kitorang gelak bagai nak rak kan..

IMG_0586
Close up:
Ayah: Memang sah Kamarudin Jr.
Umi: Moga e dapat keje tetap
Aku: Slamat ari lahir Bai..nak potong trip kawin->1 persalinan hoke!
Adi: Bulu dada mamak (ini kira wish jugak ek, hehe)
ila: epi besday aki, janggut extra
Mai: Gila!! Telinga avatar (ni pon kategori wish yang kompius)

IMG_0588
Sesi bukak hadiah..kitorang suh bukak baru dia nak bukak..lelaki oh lelaki..

Video pakcik ni bukak..aduhai adik aku

IMG_0591
Hadiah dari Mai untuk dia..hehehe, aku da selamat tido da time ni..

Moga Allah redha dengan keluarga kami..Amin

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Saturday, April 14, 2012

Allah, aku sayang mereka kerana-Mu

Assalamualaikum..

Rasa tahun ni masa berlalu dengan sangat-sangat cepat..adik aku kata ini ialah salah satu petanda akhir zaman..Allahuakbar, gerun sungguh bila bayangkan saat hari pembalasan kelak..Moga-moga Allah mengasihani kita dan Allah izinkan kita berada dikalangan orang-orang yang beroleh kemenangan kelak..Amin

Wokeh, blog ni ialah salah satu tempat aku share cite kenangan atau aktiviti bersama-sama dengan best buddy zaman UTM dulu..adik-adik (especially adik-adik aku), appreciatela zaman korang di U..percayala, bila korang da keje, anda-anda semua pasti akan setuju bahawa time U ialah zaman U ialah zaman yang ohsom! tak caye tanyela kakak korang yang da tua ni..hehehehe..emmm, alhamdulillah dalam minggu terakhir bulan Mac, kami ex-utm berkesempatan untuk berjumpa..last kami jumpa ialah time Waheda kawin, bulan 12 tahun lepas..berjumpa ni pon sebab Yuhanis ada dekat Malaysia..Yu ialah insyaallah di final stage untuk PhD..tengah duk buat writing..bertambahla seorang lagi sahabat aku yang ada PhD..gulp gulp, neves..hehehe

Plan pon dibuat last minit, dalam 2 3 hari sebelum jumpa..alkisahnye Yu contact Ain bagitau dia ada dekat Malaysia..dan setelah ding dong bermesej, kitorang diizinkan Allah untuk berjumpa di Alamanda dalam pukul 8.30 malam, 30 Mac 2012..perghh, exact date haa aku bagi..ekekeke, beria sungguh nak tulis date, siap cek kalendar lagi..bukan main beria plak kan..hehehe, jumpanya sangat sekejap tapi sangat bermakna..bila masing-masing da ada komitmen, dapat luangkan masa bersama kawan sekejap je pon da rasa sangat meaningful..Alhamdulillah, jadik kawan-kawan, hargaila masa yang ada untuk bersama teman-temanmu dikala masing-masing masih single Open-mouthed smile Aku ngan Yus ialah dari opis, dan kami berdua terus menuju ke Secret..janji mau ketemu disitu..yang next sampai ialah Cik Ain..exited sangat sebab nak tengok Ain yang da ada perut, hehehe

577634_2952195166737_1317143506_2169417_139254789_n
Seri ibu sangat ohsom kan..tak naik langsung pon muka dia..perut pon tak nampak sangat lagi..

30032012124
Yang paling buat kitorang teruja ialah Ain baru je lepas 4D scan tengok baby..exited sangat kot kami berdua dapat tengok gambar ni..time Cik Fatin dulu aku tak sempat nak exited tengok Cikro preggy..tu yang exited terlebih sket tu..eh, orang panggil apa ek gambar scan ni..kompius da aku tiba-tiba..da ada nama da pon anak sedara aku sorang ni, baby Aisy..Sayang, Cik Yana doakan Aisy lahir dan membesar jadi hamba Allah yang soleh, anak yang soleh..jadi pembela agama kita ye sayang..Amin..

544729_2952203046934_1317143506_2169429_2056118029_n
The geng..walaupon nak tunggu cukup korum tu takes time, yang penting kami dapat berkumpul semuanya..yang paling syahdu sekali perjalanan nak datang ialah orang yang diraikan, Yu iaitu yang tudung coklat baju krim yang depan sekali tu..3 jam perjalanan dia harung dari UPSI ke Alamanda..2 3 kali dia duk main u-turn..tapi apa-apa pon sangat berbaloi usaha masing-masing to make this gathering happen..insyaallah next time kita set tempat yang dekat dengan orang lain..bersalah jugak aku sebab Putrajaya kan jauh dengan diorang..kitorang pilih Alamanda sebab nak tempat perjumpaan yang tenang, yang takde jam jam..hehe

30032012126300320121293003201213130032012133
Sambil duk tunggu makanan sampai, kitorang duk menelek album kawin Waheda..menelek tu memang menelek bersungguh-sungguh kot..menelek carik muka kitorang yang ada dalam album..hehehe, asal jumpa je exited..hehe, da tua-tua ni benda kecik pon jadik exited bila buat sama-sama ekekeke..ada 2 album Waheda bawak, satu yang memang print terus tu, apa tah nama dia..yang satu lagi sticky album..

Haa, yang next aktiviti ni kelakar sket..eh tapi tak taula bila cite balik jadik kelakar ke tak..aku konon-konon nak memeriahkanla perjumpaan kan, nak buat macam main tukar-tukar hadiah tu, tapi tang hadiah tu aku cadang ganti dengan buku..macam nak bagi senangla, nak carik hadiah kan macam susah sket..buku ni yang da pernah baca pon takpe..kiranye nama peristiwanye ialah main tukar-tukar bukula kan..time aku mesej tu semua orang macam takde tanya apa-apa, aku bajet semua orang fahamla kan..rupa-rupanya semua macam tak berapa nak clear da..dan pengakhirannya, kami bertiga yang sampai dulu tadi je yang main game ni..dan yang lagi best diorang kata kalo aku cakap tukar-tukar hadiah lagi senang daa..ekekeke, niat nak memudahkan jadik susah plak da..hehehe, minta maaf sahabatku..beria jugak kitorang duk gelak-gelak time tu akibat salah faham yang tak sengaja..

527883_2952198966832_1317143506_2169423_102178981_n563276_2952200486870_1317143506_2169426_1901159001_n535697_2952197526796_1317143506_2169421_1599465738_n
Sesi menukar-nukar buku..oh ye, yang tudung pink itu, Anis pon pregnant jugakkk…dia sebenarnya macam tak berapa nak sihat tapi gagahkan diri jugak untuk datang..Thanks Anis..tumpang gembira aku dengar berita bahagia kawan-kawan aku, Terima kasih Ya Allah atas kurniaanmu..Anis duenye time merdeka nanti..Ain pulak bulan 7..depa ni sehati sejiwa sungguhla kan..

477050_3629209296037_1448222367_3382725_1404288981_o
Alhamdulillah short gathering yang sangat bermakna..gambar-gambar sourcenye dari hp Yus, kamera Kalut, suami Anis dan hp aku..Tuhanku, moga kau izinkan ukhwah kami berterusan hingga ke Syurga-Mu..bertemu dan berpisahnya kami adalah semata-mata keranamu Ya Allah..Amin

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Saturday, April 7, 2012

Cameron Highlands: 30/3/2012-Opah Strawberries and Jam-Petik strawberry la kite..

Assalamualaikum..

Selepas sampai di Cameron highland yang dingin itu, cita-cita pertama keluarga aku ialah nak petik strawberi dulu..ate, kate pergi cameron..dah sah-sahla kan kena p petik..strawberi tu kira macam duta cameron la..hehehe, kitorang tanya sedara kitorang dekat mana yang best..dia kata Taman Agro, tapi bila kitorang pergi dekat situ nehi-nehi petik plak..mungkin baru lagi kot dia tak bagi petik sebab sedara aku kata sebelum ni boleh je..tiba-tiba aku pelik kenapa kitorang tak cari farm yang besar-besar sket..hehe,takpela..kalo besar confirm orang ramai kan..dan cashier dekat taman agro kata dekat opah farm boleh petik..aku pon tryla pusing-pusing area situ dan alhamdulillah jumpa..

IMG_0056
Hot guy in the family..haha, ni dekat area Taman Agro..tak salah aku farm ni bertentangan dengan taman agro tu..eh, strawberi ni boleh masuk dalam tau..dekat strawberi ni ada tulis sape nak masuk dalam dia kena bayar 20 sen..lucu plak bila fikir balik

IMG_0058
IMG_0060
Family portrait

IMG_0061IMG_0062IMG_0063IMG_0064IMG_0065
Gambar-gambar di sekitar Taman Agro..beria jugak itorang amik gambar dalam ni walaupon tak boleh petik..

IMG_0128
Inilah farm yang jadik pilihan pedal kereta aku..eh, pedal tu tempat tekan minyak la kan..sendiri buat ayat sendiri kompius plak..hehe, farm ni just nice je..tak besar sangat tak kecik sangat..bolehla untuk kami yang 1st timer untuk petik strawberi kan..

IMG_0067
Kobis yang segar dan mekar seenak-enaknya..eh, ni kobis kan..batal sungguhla aku ni..kobis ni dekat luar farm..

IMG_0069IMG_0070
Sampai-sampai je semua pon tingin nak rasa aiskrim strawberi..ada yang aiskirm potong, singgit dan yang dalam bekas, 2 hinggit..yang dalam bekas tu dia campur susu sket..dua-dua pon sedap..tapi aku lagi gemar aiskrim potong..lebih pure..aku bukan penggemar strawberi..sebarang produk, mahupon air mahupon buah, mahupon aiskrim..dalam family aku, ila yang paling tegar sekali terhadap strawberi..tapi yang ini memang super awesome..ada jugak cita-cita nak beli bawak balik aritu tapi bajet dan masa tidak kesampaian plak, takpe..insyaallah it will be next time untuk kamu Cameron, Amin..moga Allah murahkan rezeki kami, amin..Mai tu (yang tudung kelabu) dia sorang je yang makan muffin dulu..lapo bebeno katanya..ingatkan da makan muffin dia tak nak la aiskrim kan..sekali bila aku tanya dia, dia jawab nak..aku tanya lagi, Mai nak skarang ke nanti..aku bajet dia jawab nantila kan sebab dia kan tengah makan muffin..and guess what she said?? dia nak SEKARANG..fuhhh, nasibla adik kan…hehehehehe

IMG_0073
Perasmi pertama..

IMG_0078
IMG_0080IMG_0081
Sebab umi aku paling exited sekali bab petik memetik ni, gedebuk terus aku letak gambar umi..hehe, exited umi aku tahap kejap kejap panggil adik aku minta ambil gambar..comel kan umi aku..seronok tengok mak kita bahagia..moga Allah berikan kita peluang lagi untuk bahagiakan mak kita..amin..

IMG_0083IMG_0066IMG_0086
The artists= Strawberi

IMG_0085IMG_0087
IMG_0088
IMG_0093
IMG_0098
IMG_0101
Geng Memetik..Mai, orang suh petik strawberila..betul betul menikmati sungguh asikrim dia tu..hehe

Hasilnye……………
IMG_0090
IMG_0094
IMG_0102
IMG_0105
IMG_0106
IMG_0107
IMG_0108
Crazy!..what to do, crazy pon adik aku jugak..hehe, eh jangan salah faham..adik-adik aku ni memang tak guna perkataan sengal, they prefer to use crazy lagi dari sengal..hehe, Aki yang kat depan tu lupa nak cover perut haha~

IMG_0123
Selesai pilih-pilih, mohla kita ke kaunter..dekat sini sekilo RM35, kitorang kena dalam RM37 ke 39 tah..sangat berbeza harga dekat pasar malam Brinchang tu..memangla kan, yang mahalnye ialah sebab boleh masuk petik dan kenangan memetik tu jugak sebenarnya yang lebih mahal dan berharga untuk kami semua..

IMG_0114
IMG_0116
IMG_0117
Tak sempat sampai kete lagi depa da ngap dulu da..sini ada jual coklat, apalagi..memang masyukla makan terus kan..kalo makan lambat, nanti nak kena panaskan dulu coklat tu nak bagi cair..

IMG_0126IMG_0127
Mintak tolong adik cashier yang baik hati tu..eh, dekat sini ada orang Arab tanya adik aku, “Are you from Emirates”..haha, comel kot..Nak tahu apa yang lagi comel..schroll bawah ye..














































IMG_0100
Orang lain khusyuk petik strawberi, dia khusyuk menghabiskan aiskrim dia..hehehe, sabar je la budak sorang ni..Macam Po, idola dia dalam cite Kungfu Panda tu..ekekeke

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Sunday, April 1, 2012

Cameron Highlands: 30/3/2012-The journey begin

Assalamualaikum..

Lama sungguh rasanya tak catat berkenaan dengan kehidupan peribadi..sejak hilang kamera pergi mana-mana pon memang tak pernah amik gambar beriya..tapi Alhamdulillah adik gue yang namanya Mai baru beli kamera hari Jumaat yang lalu..thank you to akak yus yang tolong negp-nego jugak dengan toke kedai kamera..oh ye, Jumaat yang lepas geng-gewng ex-utm aku buat simple gathering..makan-makan dekat Secret Recipe Alamanda..yang itu insyaallah later2 aku story..duk nak minta gambar ngan Yus..

Wokeh, sambung balik..plan nak g cameron ni umi aku punya idea sebenarnya..plannya nak pergi time weekend 25,25/3 yang lepas, tapi sebab time tu tak cukup korum makanya postpone ke minggu ke kelmarin 30 Mac..Anak sedara ayah aku keje dekat sana..umi aku nak jumpa dia sebab dia da dapat tukar balik Gua Musang..rezeki nak kerja dekat dengan kampung halaman..ketika menulis ni (malam tadi) aku baru sangat je sampai rumah sebenarnya..dalam pukul 10 malam..sampai-sampai exited transfer gambar, ada mood dan masa sikit untuk update blog, alhamdulillah..kalo tak mau terperam je gambar dalam komputer..gambar-gambar semua tajaan kamera Mai..ohsom sangat, dia amik canon ixus yang 8x zoom..subhanallah, puas hati sangat tengok gambar hijau bumi Allah..serius rasa macam lama no aku kat cameron, padahal pergi semalam a.k.a Sabtu dan Ahad da balik Putrajaya balik..Terima kasih Allah bagi kami kesempatan dan kegembiraan untuk menikmati pemandangan yang super duper ohsom..Subhanallah..

IMG_0030IMG_0031
Adik-adik aku, mamai-mamai pon idea tak pernah putus nak buat muka u.n.i.c, bak kata ila..hehe..Adi baru sampai dari Johor malam sebelumnya..ini ialah ketika mahu bertolak, sekitar pukul 8++ pagi..baju ialah tajaan Aki, yang aku pernah cite sebelum ni..ada akak tu siap ingat kitorng ada family day sebab pakai baju seragam..hehe, pon bolehhh

IMG_0041IMG_0043
Suasana perjalanan yang sempat dicapture ole Mai..yang gambar kedua ialah Lata Iskandar..cantik kan air terjun tu, tinggi yang amat..hebatnya ciptaan Allah..konon-konon nak singgah time on da way balik tapi tak terdayo..plus bateri kamera Mai pon da yilek kan time tu..sekadar lalu je time pergi dan balik..

IMG_0048IMG_0049IMG_0050IMG_0053
IMG_0054IMG_0055
Alhamdulillah dalam pukul 12.30 tengahari kitorang sampai..perjalanan ok, kitorang lalu ikut Tapah..tu pon GPS yang baik hati yang tunjuk..aku ni blah-blah utara batal sket bab jalan..so far pada aku perjalanan yang mencabar ialah dekat jalan belok-belok tu..adalah aku rasa dalam 40km jugak..boleh plak dalam duk lalu jalan bengkak bengkok tu aku ngantukkk..tak seswai langsung..maybe sebab panjang sangat kot..nasib dalam kete ada wet tisu, kering da pon wet tisu tu sebab lama sangat duk simpan dalam kete, da jadik dried tisu..hehe,tapi aku ada co-driver yang cemerlang, mintak dia basahkan..itula alat pengubat aku..

Sampai-sampai rehat kejap untuk solat, kami bergerak ke destinasi pertama..semua orang megidam nak petik strawberi, makanya ke sanala kami..Open-mouthed smile

S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama