Monday, December 31, 2012

Boikot Produk Israel dan Produk syarikat yang menyokong Israel..Selamatkan saudara kita di Palestin

Assalamualaikum..

Terbaca post kawan di FB..menurutnya, dulu-dulu zaman U kita rajin boikot produk-produk Yahudi/ Israel..bila da keje ni tiba-tiba terus lupa nak boikot..aahla, benda yang sama jugak jadik dekat aku..so kawan-kawan, aku sharekan gambar antara produk-produk Yahudi yang patut kita boikot..tak mampu semua kita buat sikit-sikit, sebab aku admit aku pon banyak guna produk Israel ni..kalau boleh janganla kita ada tanggapan, kalo aku buat pon takde efek apa-apa dekat Israel pon, banyak lagi orang yang sanggup beli produk diorang’..jangan macam tu ye, Allah tak tanya kita sama ada kita buat tu berjaya atau tak, tapi soalan yang sebenarnya apa yang kita dah buat untuk menghalang keganasan Israel pada saudara kita..Insyaallah, kita cuba sama-sama untuk boikot!




S.A.H.A.B.A.T,andai aku khifaf di dalam penulisan,tegurla aku!
Yana Kama

Saturday, December 1, 2012

Mengenal Ayat-ayat Cinta

Assalamualaikum..
Kelas Tahsin/ Pengajian Al-Quran

*Untuk semua kelas boleh walk in. Daftar ketika masuk kelas sahaja..
 
Bagaimana mungkin kita mengaku bahawa Allah adalah tuhan kita tetapi kita tidak mengenal kalam Dia Yang tercinta..Yok sama-sama saudaraku dunia dan akhirat..Moga dipermudahkan niat kita untuk belajar..Kalau ada yang tahu kelas ditempat lain pon boleh bagitau dekat komen..insyaallah nanti kongsikan untuk hikmah bersama..
 
PS: Sama-sama mencari dan terus mencari Cinta-Nya

Thursday, November 15, 2012

this week

assalamualaikum..

minggu ni aku cuti panjaaanggg..direct seminggu, habisla nak masuk keje balik minggu depan confirmla sangat mencabar..moga dipermudahkan Ya Allah, amin

aku amik cuti panjang sebab adik aku yang dekat India balik bercuti..nak spend time dengan dia..dan kebetulan plak seminggu straigt ni ayah aku balik kampung..jadinye sebagai kakak yang jelita *haha aku pon menjadi ayah jadian untuk seminggu ni..nasibla adik balik time tengah minggu banyak cuti..nanti aku cerita penuh aktiviti semingguan kamu. insyaallah.

*duit rupee sangat panjang..adik aku beli beg duit lain kot dekat sana
**kalo update dengan apps blogger dekat hp memang tak leh letak gambar tengah ayat ek..ke aku yang tak pandai ek

Friday, November 9, 2012

menerai update guna hp

assalamualaikum..

aku sekarang baru nak blaja guna hp cangih-canggih ni..tergeliat sungguh nak try benda baru..baru aku faham sekaran nape adik aku, Adi bangun-bangun pegang hp hehe

oraito, nak layan ASK

cupcake kak yus buat. seriously aku memang suka sangat kot cupcake simple3..less is more kan. thanks kak yus!

Thursday, November 1, 2012

Ahmad B Graduation Day: 7 September 12—>Penceritaan

Assalamualaikum..

 

Wokeh, meh aku sambung share cerita..sambung selepas beberapa minggu, hehe..bila da sampai dekat dewan, aku memang da siap-siap decide tak nak masuk, sebab hang kot tak tau nak buat apa kat dalam..sorang student boleh bawak 3 orang masuk dewan..mula-mula konon2 adi join aku la untuk tak masuk sebab kalo tak aku nunggu sorang..bila aku kata tak kesah duk sorang dia pon kata dia nak masuk..terkedu jugak aku kejap sebab aku main-main je izinkan..hehe, perempuan kan..lain di mulut lain di hati..hehe

 

Akhirnya aku lepak dekat kedai makan..sambil-sambil baca buku..lama kot pakcik tu kat dalam..pakcik means aki tau..kul 6 petang baru setel..betapa terpinga-pinga aku usha orang..dekat sini yang aku perati tak straight sangat..even student master lepas da naik pentas terus keluar..student degree je yang stay sampai habis..mak ayah pon sama, lepas anak naik ramai yang kuar termasukla mak ayah aku..kira okla kan..kalo tunggu habis mahu lagi lewat mak ayah aku keluar..

 

Sementara menunggu Aki sampai, aku amik dulu gambar bunga-bungaan..start dari Adi, da jadi macam tradisi aku, umi dan ayah akan bagi bunga..bak kata aki, kecik hati kot kalo time adi aku bagi tapi time dia takde kan..biasala, mamat tu kan mamat bunga hehe

 

IMG_0664

Bunga dari umi..bunga ni beli dekat luar UUM..time otw pergi tu, pakcik aku kata nak beli bunga tak..kitorang pon turun je la tengok sebab takut kat dalam susah nak cari..tengok punya tengok takde yang aku berkenan sangat. Aku ada berkenan dekat satu bear tu tapi bunga-bunga disamping bear amatla tidak comel..bunga plastik, harga adalah dalam RM60++..mahal supo bedil..satu yang aku perasan dekat sini semua da siap pack..jadiknye tak bolehla kalo kita nak decorate warna dan design idaman kita..ke aku yang tak jumpa..bunga ni 40++ tak salah aku..

 

IMG_0665

Agak-agak korang ni bunga sape bagi..of cozla yang comel ni dari aku kan..hehe, alhamdulillah jumpa yang berkenan di hati..bear dia cute kot, aku tak pernah jumpa lagi stakat aku ngan adi konvo..dan bunga ni ialah bunga hidup..sebijik macam bunga ayah aku bagi dulu time aku grad..aku memang da takde gambar time grad dulu, hilang bersama laptop yang rosak..aku try godek-godek balik dekat friendster tapi da tak enal langsung muka friendster..ok, sambung balik..aku suka kot bunga ni..color dia vibrant..terus rasa exited nampak combination bunga dan patung..akak tu letak 55, aku minta 50 dia bagi..okla kan pada aku..

 

IMG_0666

Katak ini dari ayah aku..hehe, hasil cadangan aku dengan adi..ayah aku berkenan bunga lain tapi sebab kitorang kata yang ni comel, ayah aku pon terpengaruh..ayah aku ialah geli katak, tapi boleh plak dia bagi patung katak kan dekat aki..hehe, mai kata sangat sesuai dengan perangai aki katak ni..da ada nama pon, En Froggy..

 

IMG_0677

Suasana dewan dari tempat aku duduk..

 

Next, gambar-gambar grad aki..aku ada offer dia camera bawak masuk dewan, bolehla dia amik gambar dengan member-member dia..tapi budak laki kan, bukan suka susah-susah nak pegang kamera bagai kan..pastu nyesal gambar ngan member-member takde hehe

 

IMG_0680

Dengan umi..

 

IMG_0681

Dengan ayah..haha, matching kan baju ayah dengan Froggy..ayah aku warning aki siap-siap jangan buat muka pelik-pelik dalam gambar..haha, memang semua gambar aki normal kot..

 

IMG_0683

IMG_0685

IMG_0693

IMG_0687

Ehem, dengan kakak yang awesome..hehe

 

IMG_0688

With Adi..ramai orang kata diorang macam kembar..mata aku tak nampakla plak macam tu

 

IMG_0690IMG_0691IMG_0692

Yang diraikan..time konvo la merasa perasaan exited dapat bunga kan..

 

IMG_0700IMG_0710

Aki being gentleman..untungla sape dapat..haha

 

IMG_0703

IMG_0712

Da menjadi tradisi grad, mak ayah mesti kena amik gambar pakai jubah kan..moment yang membanggakan ibu bapa..time aku grad tak sempat nak bagi umi dan ayah pakai..tak well planning sebab 1st time bergrad kan..hehe

 

Eh aku kate takde gambar aki tak normal kan..ada jugekkk, sebab time ni ayah g beli barang sat hehe..bukan namanya aku kalo takde gambar-gambar ‘cute’ dia tu..

IMG_0714

IMG_0720IMG_0721

IMG_0722

Ini pula ialah suasana depan dewan..ramai sangat orang..aku tanye aki nak amik gambar depan dewan tak..enggak minat katanya sebab ramai orang kan..lepas amik gambar ni, kitorang pergi mall..dalam UUM ada mall..kagum sungguh aku..pergi mall adalah untuk amik gambar family..setakat ni tak sampai-sampai lagi gambar aki tu..lepas setel kitorang terus gerak balik KL..Alhamdulillah selamat sampai..

 

IMG_0728

Adik aku sampai rumah dulu sebab dia balik dengan ayah aku..tergamam aku tengok adik aku letak bunga dalam pasu..kakak korang pon pemalas kot nak alih bunga dalam pasu..eh tapi rumah aku takde pasu setahu aku..korang nak tahu dia letak dalam apa?

 

IMG_0730

Jug air..haha~aku rasa umi aku tak perasan lagi.sebab tu dia tak bising..hehe

Tuesday, October 9, 2012

Ahmad B Graduation Day: 7 September 12—>Here we go!

Assalamualaikum..

Macam smart plak panggil dia Ahmad B..hehe, eh Ahmad B nama artis kan..aki kan macam bajet artis..hehe, Sabtu lepas, 6hb aku dan family bergerak meuju ke utara..untuk attend grad adik aku dekat UUM..ingatkan dalam 4 jam da samapi rupanya makan 6 jam jugak..pukul 10.30 pagi gerak, 4.30 petang baru sampai..kitorang benti sekali je dekat gurun untuk lunch..adik aku punya turn grad 7hb petang..

Malam tu sempat explore makanan utara..tapi aku tak try pon hehe, sia-sia je jalan jauh-jauh kan..Ayah Din aku yang try..family mak aku pernah duk Kedah dulu zaman arwah atuk aku jadi askar..jadi diorang sangat mengimbas kenangan la kan..hehe, ayah din aku makan mi gorang mamak dengan cucur udang..part cucur udang tu aku boleh terima lagi, dia cucur cicah kuah kacang..ala-ala pasembor kot..tapi part mi goreng mamak susah sket nak masuk, sebab dia manis sket, n then ada kuah kacang..ayah din aku kata still sama rasa dia lagi..dulu2 seposen je kot 1 pinggan..hehe, aku siap kena perli ngan ayah din aku lagi, aku makan nasi goreng paprik, ayah din aku kata nasi goreng paprik kat kl pon boleh dapat..hehe, tak reti nak explore..rugi kan..

IMG_0640IMG_0642
View yang awesome all the way..

Pagi 7hb, dalam pukul 12 tengahari kitorang menuju ke UUM..oh ye, kitorang duk dekat Kangar, dekat Hotel Putra Palace..nice jugakla tempat dia..ada dalam 40 minit kot baru sampai..yang mencabarnye hujan adalah sangat lebat..basah jugakla aku..tapi demi aki kugagahi jua..terharu tak ki..

IMG_0645
All da way hujan sangat lebat..

IMG_0651
Bunga yang umi beli..nanti aku cite detail kisah sebuah bunga..hehe

IMG_0652
Hebak hebak kot artis yang datang buat persembahan..oh ye, tiba-tiba baru teringat aku tak jengah pon pesta konvo dia..gara-gara hujan, kitorang sampai agak lambat..plus kereta memang tersumbat habisla kan..

IMG_0655
Cousin aku, Awa..dia teman ayah din aku..sian dia kebosanan menunggu..thanks awa, kak yana appreciate it

IMG_0660
Bertemu dengan hero of the day..time nak masuk ni baru dia nak pakai jubah..budak laki kan, gamble je tak gosok jubah..kalo budak perempuan mesti nak kena gosok juga..nasib jubah dia tak berapa kedut sangat..

IMG_0662
Jauh jugak kitorang menapak nak ke dewan..aku bersyukur aku pakai kasut wedges, kalo tak confirm lencun kasut aku..ok, cite grad ini akan bersambung sebab aku rasa macam da panajng je kan..adios amigos

Gara-gara dia

image
Assalamualaikum..

Korang tengok, gara-gara aku upload gambar grad adik aku, Aki sampai 81 notification aku dapat..artis sangat ke ko ki?haha..Aku baru masuk kerja hari ni..Insyallah aku share cite dia grad..nak harap dia update blog dia, hmmm..usah bermimpi disiang hari la kan..hehehe

Friday, October 5, 2012

Random Post

Assalamualaikum

1. Dengar dekat Tanyalah Ustaz pagi tadi sementara nak bersiap. Bagi orang-orang yang kearah nak tambahbaik diri, ustaz bagitau at least sehari kita kena solat 40 rakaat- Suppaya hati dekat dengan Allah. 40 rakaat datang dari:
-17 rakaat solat Fardhu
-14 rakaat solat rawatib
  • 2 sebelum subuh
  • 2 sebelum dan selepas zuhur
  • 2 sebelum asar
  • 2selepas magrib
  • 2 sebelum dan selepas isyak
-9 rakaat solat malam
  • 2 rakaat solat tahajud
  • 2 rakaat solat istikharah
  • 2 rakaat solat hajat
  • 3 rakaat solat witir
(Mencabar untuk buat, tapi why not kita cuba sikit-sikit kan..fuhh, moga kita semua beroleh kekuatan. Amin)
PS: Rasa macam amik minit mesyuarat plak tulis blog ada bullet2 bagai haa..hehe

2. Cara meminta tolong dengan Allah ialah dengan Sabar dan Solat.

3. Terharu dengan umi. Umi aku beli nasi lemak untuk office dia, sebab ada buat baca Yasin. Umi tanya aku nak ke, aku cakap takpela sebab sian plak dekat umi aku kena turun balik amik dekat kereta. Beria-ia aku cakap takpe, tau-tau time aku salam umi aku da amik juga nasi lemak tu, siap dengan gorang telur letak dalam plastik..Ya Allah, baik sangat umi aku ni. Bergenang mata time nak g keje tadi. Terima kasih Allah kurniakan aku umi yang sangat baik. Bahagiakn dia Ya Allah. Kurniakan kekuatan pada aku Ya Allah untuk membahagiakan dia..Amin.

Saturday, September 29, 2012

Jalan-jalan Terengganu: Sekitar pulau

Assalamualaikum..

Aku share sikit gambar dekat area chalet aku..tapi tak banyak sangat gambar..even  p snorkeling pon tak bawak..part tu aku ralat sket tak sewa kamera yang boleh kena air tu..takpe, lesson learned..gambar-gambar ni dorang amik time aku ngan ila setel pasal bayaran..memang pic aku takdela kan..

IMG_2206
Tepi pantai kalo takde buaian ni macam tak cukup syarat kan..ada tempat main bola tampar jugak depan tu..

IMG_2208
Kawasan chalet..

IMG_2209
Abang kacak..tak berani aku nak besarkan gambar ko ki takut nanti ko makin “hensem” dan membesar..haha

IMG_2212
Ini area tempat makan kitorang..semua kayu, lantai pon kayu..jadi takde masalah kalo ko basah-basah nak terus makan..

IMG_2213
Bina badan??!! euwww

IMG_2214
IMG_2215
Depa 2 orang je duk bergambar..Adi duk baring dalam buaian hikmat

IMG_2219IMG_2220
Jelas sangat tengok diorang bergambar ni..

IMG_2221IMG_2223
Adi dan buaian hikmatnye..

Dan..kami touch down di bilik plak..2 tingkat, bilik untuk 3 dengan 4 orang sama je..satu katil atas, satu katil bawah..bawah aircond, atas kipas..ila ngan Mai duk atas..kami (aku ngan umi) yang senior duk bawah hehe..pastu budak 2 orang tu mengaruk cakap panas..hehehe

IMG_2224
Sangat kayu kan..

Dan lepas makan makanan yang kitorang tapau semua orang selamat tido..hehe, jadual snorkeling ialah pukul 2 petang..get ready sunblock semua bagai..eh, aku tak pakai pon..aku pakai krim mai je, tu pon 1st day lepas tu da next day aku dengan rela hati tadah muka untuk bagi sunburn..hehe tak girlish langsung..will be continued

Friday, September 28, 2012

Jalan-jalan Terengganu: Pulau Redang here we come!

Assalamualaikum..

Pagi Sabtu 30 Jun, kitorang terus siap-siap untuk amik teksi pergi Jeti..aku naik dekat Jeti syahbandar..tak salah aku pukul 8.30 pagi da kena ada dekat Jeti..aku duduk dekat chalet Redang Lagoon..yang paling murah aku dapat..320 per pax, deposit 100 yang lain-lain bayar time check ini..cover breakfast, lunch, dinner untuk 3 hari 2 malam, termasuk sekali kos bot pergi balik, 2 snorkeling laut dalam..aku macam biasa, admit aku memang fail sangat nak cari promotion atau pakej yang murah..matta fair semua aku tak pernah pergi..tak pandai amik kesempatan langsung kan..

Pagi tu Aki dan Adi breakfast dekat hotel, yang lain-lain kitorang tapau makanan siap-siap..sempatla alas perut before lunch dekat chalet nanti..
IMG_2175
Ketika di Jeti shahbandar..dari Batu burok beach resort, aku amik 2 cab jugak, 15 hingit ke 12 hingit tak salah aku..mahai jugakla untuk perjalanan 5 minit macam tu..aku siap-siap amik no. pakcik teksi tu untuk hari balik..senang sikit, takdela aku terkial-kial nak cari teksi..Muka Aki sangat muka bangun tido kan..hehe

IMG_2179IMG_2181

Dalam 10 minit jugak kitorang tunggu baru dapat masuk..oh ye, tiket feri boleh amik dekat kaunter..macam chalet aku dia suh tulis siap-siap nama penginap dengan ic, pergi dekat kaunter dia terus siap-siap bagi tiket bot pergi balik..tiket ke taman pemuliharaan kena beli sendiri..5 ringgit sorang, kalau korang lupa nak beli dekat sini, dekat chalet pon dia ada jual jugak..rupa-rupanya kan kitorang last sekali masuk..kat dalam da panjang orang beratur..alahai, relax sungguh kami-kami ni..
IMG_2182
IMG_2184
Sebab takde orang dekat belakang kitorang sempatla amik gambar dekat jeti ni..

IMG_2186
Walaupun kitorang masuk lambat tapi still dapat tempat sederet 6 orang, cuma seat depanla kan..time dalam boat aku duk exited usha perubahan color air..maklumla, exited terlebih..last aku g pulau pun lamaaa sangat da..time g tioman dulu..sikit-sikit aku terjenguk tingkap..umi aku pon sama naik dengan aku jugak..

Tak ingat da aku berapa jauh naik bot, dalam setengah jam barangkali..yang aku ingat kitorang ade transit naik bot, apa ingat kapal terbang je ke ada transit..ekekeke..time ni lagi exited sebab air sebiru-birunya..kalau tak fikir panjang mesti aku terjun da tu..hehe
IMG_2188
Nampak tak nampak tak air biru kat belakang aku tu..mak aihhh, macam air dalam swimming pool tapi yang ni versi original punya..klorin-klorin ni tak main la..

IMG_2189
IMG_2190
Suasana dalam bot transit..

IMG_2191
Biru kan biru kan..

IMG_2193
Swimming pool original..sape tak gayat nak terjun kalo tengok air gini punya jernih kan..

Dan..kami akhirnye cecah kaki touch down di pulau redang..time mula-mula turun aku duk pelik awat banyak traktor..rupanya traktor-traktor ni untuk angkut beg..dan diorang ada baju chalet masing-masing..aku rasa dekat area chalet aku ada 4 5 buah lagi chalet/ hotel lain..
IMG_2195
Tersengin-sengih aku exited

IMG_2197IMG_2198
Traktor belakang Mai tu la trektor pengangkut beg..

IMG_2200IMG_2201IMG_2203
Our chalet..sampai-sampai ni kalau ikutkan tak boleh check in lagi sebab pukul 12 ke 1 macam tu baru boleh masuk..tapi kebetulan plak bilik kitorang 1 memang da kosong..bolehla masuk 1 bilik dulu..aku amik 2 bilik, 1 bilik untuk gegel, 1 bilik untuk boboy..

IMG_2205
Aku da ila menyetelkan hal..gigil jugak bawak duit seribu lebih cash..aku minta ila simpankan sikit..hehe pa punya kakakla da..maklumla aku tak reti pegang banyak-banyak..cuka kalo pegang sorang..wokeh, next aku share pic disekitar kawasan chalet..chalet ni ala-ala kekayuan..pada aku cukup selesa untuk kami sekeluarga =D Nanti sambung ek!

Monday, September 24, 2012

Jalan-jalan Terengganu: The Arrival

Assalamualaikum..

Wokeh, mood nak up cite cuti-cuti Terengganu baru datang..2 bulan lebih baru mood datang..hehe bila takde cite nak share, rasa nak berblog mesti membuak-buak..tapi bila da ada cite asik malas je..eh, akhir-akhir aku macam asik cakap aku malas je..tak baik tak baik..Yana rajin Yana rajin..kena psiko diri sendiri perkara-perkara positif barula hati pun mahu positif kan..

Alkisahnya, aku ada dapat duit lebih sket dalam bulan 4 aritu..aku memang da plan nak bawak family aku g bercuti, tapi dekat dalam Malaysia je la. oversea enggak mampu lagi..memang aku plan nak bawak family aku naik flight, nak bagi diorang seronok..sebab family kitorang memang jarang naik flight g mana-mana..zaman kecik-kecik dulu ada la kot tu pon tak sekali semua orang..memang biasa drive je, yela..sekali ngan umi aku total 6 orang..menelan ayaq liur jugakla kan tiket flight untuk 6 orang..dan aku jenis yang failed nak book tiket time promotion..seronok tengok orang booking tiket murah-murah kan..jadi aku beli tiket bulan 4, pergi dalam akhir bulan 6..murah sketla tiket..

Dan percutian ni jugak sempena nak celebrate adik aku nak p blaja, kiranya last percutian before dia fly..kitorang gerakdari rumah lepas Jumaat , 29 Jun..aku amik cuti Jumaat dan Isnin, gerak ke Terengganu Jumaat, balik KL Isnin..eh tak bagitau plak Ganu tu aku nak ke mana..aku g Redang u’olls..antara pulau yang aku exited nak p jugak sebab orang cakap cantik kan..kitorang drive kete parking dekat LCCT..dekat parking C tak salah aku..total caj parking untuk 4 hari dalam 100..adik-adik laki aku sponsor sebab depa nak p solat Jumaat dulu baru nak gerak..aku on je..

Aku sambil-sambil tengok The Voice sambil menaip..alahai, Celo tu comel sangatla..haha, tolongla..terkekek-kekek aku duk gelak tengok kecomelan dia..eh ke pelik kata Celo tu comel..
IMG_2128
IMG_2130
Ketika menunggu..time sampai LCCT ni pun aku kelam kabut jugak..yela, last aku naik flight ngan opis kan..semua bergroup..bila aku yang kena manage untuk family aku ada sedikit gubra jugak disitu hehe

IMG_2126
Adik yang diraikan..time ni kitorang nak draw..aku asik mimpi Mai da balik rumah je..haha~kakak lagi over pada adik kan..

IMG_2132
Alhamdulillah..da naik flight..time pergi ni aku duk terpisah sket ngan diorang..beli tiket random kan..tak larat aku nak amik yang pilih seat..RM30 x 6 orang boleh tahan mahal jugakla kan..

IMG_2144IMG_2145
Subhanallah cantik sangatkan..ni Mai amik guna kamera dai..cantik sangatla..rasa nak terjun dalam awan tu..

Alhamdulillah dalam pukul 6 kitorang sampai dekat airport ganu..aku amik teksi airport 2 bijik, dalam belas-belas ke dua puluh lebih tak salah aku..nak amik sebijik je, kami ber6..sah2 diorang tak mahu..okla kot rate dia..aku ada call no pakcik teksi yang dapat dari google..tapi mahal kot, 30 lebih..dasat sangat tu..kira okla kan amik teksi kat airport je..

IMG_2147
Kami bermalam di Batu Burok Beach Resort..Kitorang amik sebilik je, rate dalam 120++..aku amik 1 extra bed..memang agak sempit jugak tapi sebab nak bermalam kejap je kan..sian dekat adik-adik laki aku la..tapi korang kan laki..laki kan tough..hehe, yang tak bestnye bilik aku tengah renovate..memang dia da bagitau awal-awal time aku book..aku tak pandai la nak google hotel bajet yang lain..aku amik BBBR sebab dekat dengan pantai..bolehla jalan-jalan awal amik mood pantai kan..

IMG_2151
Belakang tu ada swimming pool..tapi malas nak basah-basah..susah nak kemas baju nanti..oh ye, plan cuti-cuti ni ialah semalam dekat KT, 2 malam dekat redang..pagi isnin tu plan nak jalan-jalan..petang isnin move back tu keadaan asal..

Gambar-gambar sekitar pantai batu burok..
IMG_2154
Haha~korang tau aki buat apa time ni..dia duk ajuk Stail Yuna amik gambar..ala yang “Setiap gambar ada lagunya”.. dia siap cakap line ni kot time amik gambar..hahaha..gila betul dia ni..hehe


IMG_2156
Pantai ni biasa-biasa..tak ramai orang mandi sebab ombak tengah kuat juga..kitorang beli sate ikan..hoihhh, lama betul tak makan..tempat yang sama kitorang beli time wedding Waheda dulu kalo tak slaah aku..tadi pun Kak Nora bagi aku secucuk..dekat area Uniten ada jual katanya..agak-agak tingin pergi situ pon boleh..tak perlu terbang ke Ganu hehe

IMG_2162
Haha..speechless..asal tengok gambar ni mesti tak leh tahan dari nak tersengih..macam roket kan..haha

IMG_2164
Speechless 2..hehe

IMG_2171
Dalam family aku Adi paling pro sekali melompat..mungkin sebab dia paling ringan agaknye..haha, paling tak pro mai sebab tak pernah dia terbang tinggi bila melomat..haha

IMG_2172
Gambar makan-makan takde sebab bateri kamera da kiok..lepas jalan-jalan dekat pantai kitorang terus makan dekat foodcourt area situ..balik bilik semua pengsan..hehe, next journey to be continued..

Friday, September 21, 2012

Perynia

Assalamualaikum..

 

Short entry je..duk belek-belek gambar dalam PC terjumpa gambar dengan Perynia..anak lecturer UPM..darjah 2 tak salah aku..time ni aku duk jaga kursus sampai malam..lecturer tu bawak sekali anak dia..syok jugak, ada teman aku malam tu..tapi adik ni speaking je..kagum aku dengan budak-budak yang memang fluent dari kecik..takpe, akak yang besar ni boleh praktis speaking dengan awak kan..rindu plak aku dekat dia..

DSC_0081

Wednesday, September 19, 2012

Rindu Mereka

Assalamualaikum..

Tadi siang member aku, Zaf call..lama jugak duk borak-borak..lamaaaa sangat tak hang out dengan Zaf sejak dia pergi Johor..tiba-tiba rindu dekat member-member UTM aku..aku rasa last jumpa diorang time Ain bersalin dulu..dengan Zaf memang sangat lamaaa sampai kitorang nak recall bila last jumpa pun tak ingat..hehe..takpela, kalau ada rezeki nanti aku plan turun Johor ek Zaf..lama ni tak berfoya-foya hehe..jadi sebab rindu aku layan balik gambar-gambar peristiwa dengan mereka..yokk cekidautt

477050_3629209296037_1448222367_3382725_1404288981_o
Gambar time mini reunion..time ni baby Aisy baru 4 bulan dalam perut kan Ain..Anis plak tengah loya-loya, sanggup dia datang jumpa kitorang..terharu..Yu paling dramatik perjalanan dia nak sampai, 3 jam ko dari UPSI..time ni jugak aku ajak diorang main game tukar-tukar buku yang mana misi main game ni tak berapa nak tercapai dengan cemerlang..haha, yang huda ngan yu pegang tu gambar kahwin waheda…sangat sangaattt..sengih je aku sepanjang tengok album tu..over pada pengantin hehe

IMG_2024
Eh, cite main teringat-ingat ni aku random je..tak ikut time..ini ialah baby shower Ain..aku tak share lagi details dekat blog..hehe, harap2 aku tekad la nanti untuk share..ini dekat taman apa ek yang dekat Kepong tu..tengok, nama taman pun aku da lupa..dia taman yang angin masyuk dan layang-layang sangat meriah di angkasa..alaa, haaa ingat da..taman metropolitan..seronok seronok sebab makanan banyak sangat..ingat lagi, Ain masak nasi impit dengan ayam masak merah..dia kata dia buat awal-awal sebab takut time raya nanti dia tingin..yelakan, time raya Ain tengah mood berpantang lagi kan..hiasan-hiasan itu credit tu Ain..oh ye, aku hampir merosakkan benda bulat-bulat tu (tak ingat da nama apa benda bulat tu)..hehe lucu..

P1060796
Peristiwa cari kain untuk wedding waheda..seronok sebab jumpa lace yang murah..diskaun banyak kot time ni..hampir-hampir aku nak peluk akak kedai tu sebab exited..hehe, eh korang tak percaya kan..akhir-akhir ni kelebihan aku ialah membuat exaggerating..haha, we had fun time ni walaupun kejap je rasanya berjumpa..

P1070639
Bujang Waheda..simple yet meaningful activity..enjoy sangat kot..dengan peristiwa malam yang macam-macamnya..alahai korang, bergenang mata hamba sambil duk menaip ni..

324744_2442303379761_1317143506_1985206_1045968817_o
Makan-makan rumah Yus..ni kalo tak slaah aku lepas sambut menantu Ain..jumpa dekat situ, terus planning next week untuk hang out..Yus dan Yazid tuan rumah yang sangat awesome..ada korang jumpa tuan rumah bagi lepak dari 12 tengahari sampai 7 malam? eh macam ada je kan..hehe, layan cite apa tu yang the rock berlakon jadi ayah budak cute tu..haihh, awat malam ni asik memory lost je ni..

P1010173
Anis bujang..eh korang faham kan maksud anis bujang..eh ke aku je yang assume korang faham..hehe, aku ni selalu kena sound dengan bos sebab suka assume semua orang faham dan tahu apa yang aku tahu..hehe Anis bujang ialah bachelorette party maknenye..tapi idokla kami berparti bagai ha..sekadar spend masa bersama..time Anis bujang kitorang tido flamingo hotel, dan esoknye p berkelah dekat tempat huda bawak..hehe, tak ingat da sungai apa namanye..Huda ialah GPS kami..semua tempat dia tahu, hebat tak hebat akak tu..

20110723 (382)
Ini ialah bujang Ain..p beroga korang..gila kentang sungguh kul 5 pagi kitorang gerak..gigih tak gigihnye..ni request by Ain rasanya..dia tengok gambar cantik-cantik kan dekat sini..siap minta tolong kawan kitorang amikkan gambar lagi..hehe, Ain, kalo ko baca blog aku kan, agak-agak nak naik lagi tak Ain..hehehe, aku pon da lama tak memanjat..

Wohooiiii…masa berlalu dengan sangatla pantas..Ain da ada Aisy, Anis sedang menunggu hari, Waheda insyaallah tahun depan..dan Zaf sedang merancang hari bahagia..wohooiiiiii kali kedua..hehehe, rindu sangat ni kita tak kuar sama-sama..Yana, lets start memplan! Dapat 1 entry gara-gara dapat call dari Zaf..jadi Zaf, call la aku selalu untuk bagi aku mood mengarang..haha..love u fillah Zaf!

Raya Keempat: Tok Bali la kite..

Assalamualaikum..

Aku maraton ni mengarang nak abeskan entry raya..agak-agak habis tak ek aku menulis entry ini..we’ll see..oraito, raya keempat takde kemana pon kitorang..cycle raya aku tiap2 tahun memang almost 100% nak samadari pagi sampai petang duk lepak rumah je..bila menjelang petang, adik sepupu aku ajak pergi usha chalet apa tah yang baru bukak..petang punya petang akhirnye pukul 6 kiotrang still dekat rumah lagi..sudahnye Ayah Di bawak kitorang p tok bali..jadikla kan dari duk saja kat rumah..

Layan gambar je la ek..ada jugak budak-budak dan family yang mandi manda..tapi kitorang kuar rumah pun pukul 6 lebih kan..menag tak dapekla nak mandi..

IMG_0275IMG_0290
Gelap kan..sebab da petang sangat da ni..

IMG_0294IMG_0299
Gambo edit..nampak palsu kan..biasala, budak tengah gayat edit kan..tak nampak naturalnye..

IMG_0307
Mai, kenal tak baju umi..u’olls sangat sah anak beranak..hehe

IMG_0309
IMG_0350
habessss!!!!wohooooo..berjaya! ambo berjaya!

241719_440851992619936_681050319_o
Salam perantauan dari kejauhan..

Raya Ketiga: Rumah makcik dan BBQ

Assalamualaikum..

Asalnye nak cite pendek-pendek tapi tak mau jadik pendek plak kan..kalau aku nak cite panjang-panjang mesti jadi pendek, nak cite pendek jadi panjang..tak synchronize sungguh tangan dan kepala, jadinye kita buat entry autopublish la..hehe, emm raya ketiga aku dan family pergi rumah makcik aku di Gunong..rumah dia ialah rumah yang seronok buat gambar potret..view maveles untuk amik feel rumah kampung..lagi satu aku perasan, kalau pergi rumah dia mesti kitorang makan banyak..walhal kadang-kadang yang makcik aku hidang tu simple je..mesti sebab rumah dia jenis sejuk kan..seronok-seronok

IMG_0185
Time mau gerak..adik laki aku da gerak balik KL..diorang start keje da raya keempat..nampak something dekat tangan aku? itu ialah rambutan dekat rumah nenek aku..merimbun, petik terus makan..awesome!

IMG_0187
Yang belah kanan aku tu Yaya, sepupu aku yang baru darjah enam.. tahun depan memang sah-sah tinggi aku kalah tanpa bertanding..kain baju umi aku sama dengan baju raya kedua aku..baju umi lagik mencabar sebab lengan dia kembang..hoihh, aku pernah pakai sekali..sangatla tercabar..

IMG_0223
Sampai sudah rumah pakcik aku..yang macam rumah belakang aku ngan ila tu ialah surau..kalau kitorang lepak lama kitorang selalu tido dekat situ..hehe, syokk..makan syok, bergambar syok, tido pon syok..memang boleh menang rumah terbaik raya sungguh..

IMG_0200
IMG_0208
huru hara kan tudung adik ina..sampai jadik bentuk 4 segi..akak sepupu dia yang baik hati ni jugak yang tolong bagi cun balik..eh aku tau, bukan ila..hehe

IMG_0220
Umi the mother..gambar umi ni banyak kali amik pun mesti ala-ala bercahaya..waaauuu

IMG_0227
Beria-ia diorang geli hati..tak faham da aku..

IMG_0241
Alhamdulillah selesai beraya rumah makcik aku..Next destinasi ialah g rumah tok sedara aku..dia buat BBQ..sangat maveles mantop, aku makan ayam dengan bihun sup..ada nasi dagang tapi perut da tak berdaya da..

426734_516260618400303_1877029495_n
Gambar amik dari FB abg Ime..dalam pukul 10 juga kitorang gerak balik..nak dijadikan cerita, kereta Ayah Di aku breakdown plak..pinjam kereta family tok sedara aku..otw balik sangat mencabar..dengan hujannya, aku memang ngantuk sangat kot..nak basuh muka air mineral takde..nak tau aku buat camne..aku bukak tingkap tadah air hujan untuk sapu muka bagi hilang ngantuk..hehe dahsyat tak dahsyat kronik ngantuk aku..

IMG_0263IMG_0272IMG_0273
Perempuan tetap perempuan..pakcik aku duk tengah runsing pasal kete tapi kitorang tetap buat tak pedulik..hehe