Thursday, April 23, 2015

Bercuti di Bangkok- Day 2: Survey MBK

Assalamualaikum..

Untuk hari kedua, memandangkan kami sampai di Bangkok dah tengahari, jadi takde plan berjalan sangat.. perasaan dia bila dah start nampak signage tulisan thailand tu, umangaih.. teruja sangat.. hehe padahal kalau pergi belah-belah utara Malaysia dah boleh sangat masuk Thailand kan..hehe, tak kira.. chek pergi oversea ok..

IMG_3737
First tulisan Thailand yang aku nampak.. aku cakap dekat geng travel aku, macam sedap je nampak makanan diorang.. hehe, diorang kata entah apa la tu makanannya kan



IMG_3766
Chek dah touch down.. gambar-gambar semua ambil pakai hp je.. malas sungguh nak bawa kamera..



IMG_3768
Bukti naik tren sampai thailand. adik belakang aku tu kitorang kenal dekat train.. dia truly backpakers, sebab dia naik train dari kl sampai penang..yang tu dah makan semalam perjalanan.. hebat-hebat.. time dekat bangkok sekali je pernah terserempak, tu pun nazrin tepuk beg kak yam..sebab orang ramai gile, memang tak sempat say hi


IMG_3769
Stesen keretapi yang agak sibuk..time ni masih lagi percaya dengan tak aku sampai bangkok hehe


Dari sini kitorang dari MRT menuju ke Sam Yan, tambang tak ingat berapa tapi biasanya range dari 20- 50 baht.. sepanjang aku dekat sana aku standby 500 baht untuk makan dan perjalanan. Alhamdulillah cukup. Untuk train, banyak guna syiling.. Boleh tukar dekat kaunter, tiket boleh beli dekat mesin.. Kitorang menginap di Take A Nap, pada aku tempatnya memang strategik dan harga pun murah. Dekat dengan MRT Sam Yan, dan BTS Sala Deng.. Kalau korang datang nak tengok Songkran (Festival air), sini memang cun..sebab dekat dengan silom.. tempat ramai orang beratur dan berjalan untuk sembur-sembur air

IMG_3739
IMG_3740
Bilik kitorang.. Total untuk lima malam 5000 baht/2 orang.. jadi sorang dalam 2500 baht, deposit dalam 500 baht, jadi perlu bayar lagi 2000 baht dihari kejadian. duit thailand mahal sikit dari duit malaysia.. tapi nak senang kira, korang buang je kosong dekat hujung no. itula anggaran duit malaysia..

Hotel ni sangat recommended sebab dia sediakan 1) halal breakfast, korang akan rasa berbaloi gila sebab dapat save duit.. memang konsep yang aku dan kak yam pakai, pagi makan banyak gilaaaa.. jadi tengahari dapat save sikit.. plus kalau korang berjalan, memang tak lapar makanan, kita akan jadi sangat lapar air.. lagi, 2) hotel ada wifi, but sebab ramai orang kadang-kadang slow..tapi bolehla dari takde kan.. dekat sini ramai orang malaysia stay.. so aku rasa RM50 semalam sangat berbaloi.. 3) ada tempat masak air, air mineral dekat thailand dalam 7 baht, dan isipadunya ialah 750ml, memang sangat murah.. but kitorang punya nak save duit, tiap-tiap malam masak air, sejukkan.. at least sehari mesti minum 2 botol air..cuaca panas sangat..jadi dapatla save dekat situ..walaupun RM1.40 sehari, setiap sen duit jadi sangat berharga kat sini hehehe asalnya kitorang plan nak tukar-tukar bilik sebab nak view yang beza-beza..but nasibla kak yam terfikir time check in tu, ni kalau dah beli barang susah nanti nak kena kemas.. memang sangat betul..kalo tengok gambar kedua bilik tu, asalnya beg sorang 1, hari last dah almost penuh da kawasan situ haha

Lepas sampai, kitorang solat dan terus gerak g MBK untuk lunch dan survey barang nak shopping.. nak pergi MBK kena naik train BTS Sala Deng dan menuju ke National Stadium, dalam 5 minit dari hotel.. Seriuosly aku sangat selesa gila dengan public transport thailand..memang best dan kita sangat rasa secure, mungkin bangkok ialah ibu kota dan ramai pelancong datang.. semua lengkap pada aku, tempat-tempat attaction yang menarik memang sangat mudah nak pergi dengan public transport dengan kos yang murah.. Dekat MBK kami makan di tingkat 5, konsep makan dekat sini ialah beli kad, dan kalau ada baki boleh redeem.. ada 1 kedai halal dekat foodcourt, sedap dan murah makanannya.. 49 baht, aku amik nasi dengan kari ayam..nasi warna kuning.. sambal dia sedap gile, dulu time aku duduk keramat ada 1 kedai thai.. fevret kitorang nasi goreng ayam dia, sambal dia maveles.. selalu terkenanng-kenang.. bila rasa food dekat sini sangat rasa nak mengalir air mata dapat rasa food yang dah lama kita teringin.. thank you Allah.. Kalau nak makan sedap sikit, ada yana restaurant.. ehemm, hehe tak taula yana tu ada  perkataan thailand atau memang nama orang juga..insyaallah last day aku share gambar dekat sana.. gambar makan dekat foodcourt takde sebab kebuluq bak hang..hehehe, dua kali makan dekat situ, dua-dua kali tak ambil gambar..

IMG_3746
IMG_3747
IMG_3748

Antara kedia-kedai yang kitorang aim.. gambar yang mula-mula ialah sabun wangi, 50 baht, Rm5 je tapi consider mahal juga kalau nak beli souvenir untuk ramai orang..bau memang best, ikut jenis shape sabun tu..aku beli yang kelapa, wangi gile..dekat sini aku ialah sangat jatuh hati dengan apa-apa yang ada sifat kelapa.. haha, betul.. semua rasa sedap.. seluar tu pulak ada range harga, paling murah aku nampak 99 baht.. tshirt plak standard dekat sini yang murah ialah 99 baht.. memang diorang tak bagi tawar dah untuk tshirt.. kitorang survey dekat MBK dulu sebab esok nak g chatuchak market.. jadi dah boleh agak-agak range brapa.. dalam nak survey, aku ialah terbeli untuk diri sendiri juga..haha, tah pape.. aku beli 2 blous, 1 seluar..kain lycra dari sehelai 500 baht..habis 1,500 baht kat situ..pastu nyesal sebab souvenir yang lain tak beli lagi..hehe, nyesal kejap je..sebabnye dekat sini susah nak cari baju jalan-jalan perempuan.. tshirt santai-santai banyak..jadi takdela rasa ralat sangat tershopping.. satu lagi aku beli beg sandang kain, 100 baht.. dalam gambar-gambar berikutnya nanti ada pic beg ni.. selendang sehelai.. hehe banyak plak kan.. kak yam ajar, konsep membeli dekat sini better beli banyak terus..baru diorang akan potong harga kaw-kaw punya.. aku banyak tak tau, kak yam yang banyak tunjuk ajar..terima kasih kak yam

IMG_3754On the way nak balik.. dekat luar ni meriah, macam-macam aktiviti ada, ada tempat sembah Budha juga.. ambil dengan kamera hp, kalo muka terang, background gelap hehe


IMG_3757Stesen national stadium


IMG_3763
Bukti cecah kaki di thailand.. yang bendera ungu tu aku tak pasti bendera apa.. aku pernah nampak warna kuning juga.. ni ialah jalan on the way dari hostel aku ke stesen BTS sala deng.. ada 7e dan family mart.. memang mudah kalau nak cari apa-apa.. 7e diorang banyak instant food, nasi ada kudap2 macam fishball ada.. kagum lagi sekali..ke aku yang dah lama tak pergi 7e malaysia..


IMG_3771
Malamnye kami ke Nana, aku tak tau apa nama tempat ni tapi dia dekat dengan stesen keretapi BTS Nana.. tempatnya ialah pekan arab di tengah-tengah thailand.. makanannya ialah mix arab dan thai.. time kitorang makan dekat 1 kedai ni, ada tourist order roti nan cicah dengan tomyam..terkojut kami..hehe, kitorang order nasi beriyani, mahal juga, 150 baht.. rasa dia macam makan nasi kuning, ada ayam.. tak rasa sangat beriyaninye.. dan kedai tu juga bagi ulam-ulam dengan sambal belacan hehehe unikla pada aku.. sini ada jual-jual juga tapi biasa-biasa je..
  1. Tambang dan makan- 500 baht
  2. shopping- baju dan seluar- 1,500 baht
  3. beg sandang- 100 baht
  4. shawl- 300 baht
Total kos hari kedua: 2,400 baht ~ RM268

11 comments:

Mashitah Mamat said...

wahh cam best je ke bangkok...... wp kekadang ada rasa cuak nak gi thailand..hahaha..

x boleh blah..kikiki..

tq for sharing info psl bangkok...

jemput join giveaway MERDEKA GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM

Mashitah Mamat said...

wahh cam best je ke bangkok...... wp kekadang ada rasa cuak nak gi thailand..hahaha..

x boleh blah..kikiki..

tq for sharing info psl bangkok...

jemput join giveaway MERDEKA GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM

Belog Miss Cliche said...

sis duduk hotel tu nama apa ye?

Belog Miss Cliche said...

sis duduk hotel tu nama apa ye?

Yana Kama said...

Hotel take a nap, boleh pilih nak tema bilik yang macam mana

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

Ily Shazwani said...

akak baru pi taun ni ke? budget pi sana bape ye? sbb sy baru plan nak buat passport ke sana..

Yana Kama said...

Aah ila, akak baru pergi tahun ni..dalam bulan April.. kalau tak masuk shopping bawa RM1,000 dah cukup sebenarnya.. tapi rate currency masa tu agak balance..tak terasa sangat duit kita rendah, kalau sekarang akak tak pasti ili..

Ily Shazwani said...

Aah akak, rate currency 100baht da jd rm12lebih.. akak pi naik train ea? sy da survey ticket flight ke bangkok.. tp xde yg turun kt suvarnabhumi kak.. yg ada pun kt don mueng je.. excited nak pi chatuchak market, tgok akak shopping tu..

Shakir Nordin said...

As salam kak... bleh tak share iti?? Kalo bleh tolong emailkan shakir.nordin94@gmail.com... agak2 bajet rm500 ckup tak untuk ke bangkok.. dengan train.. dalam 6 hari gitu