Friday, April 24, 2015

Bercuti di Bangkok- Day 3: Chatuchak Market





Assalamualaikum..

Di hari ketiga pulak, iaitu hari Sabtu kawan kak yam memang aim nak spend time dekat chatuchak market.. chatuchak market ni ialah pasar yang buka hari sabtu dan ahad sahaja.. memang besar gila dan sangat jadi tumpuan pelancong.. sebabnye memang banyak barang dekat situ dan murah- murah.. pada aku tak semua kedai murah, kena pandai cari.. dan tips kak yam, kalau nak murah kena beli banyak-banyak.. en adil kata pukul 8 pagi kita gerak pergi.. pergi pagi supaya tak panas.. kitorang yang perempuan ni suka je sebab shopping kan.. kalau nak keluar pukul 3 pagi pun sanggup juga.. eceh hehe

IMG_3779
Untuk ke chatuchak market, naik mrt boleh naik bts pun boleh sebab ada blog yang aku baca diorang naik bts.. kitorang naik mrt turun dekat kamphaeng phet.. korang boleh turun dekat chatuchak park, tapi menurut en adil yang ni jauh sikit jalan nak jumpa marketnye.. Beg pink tu ialah beg yang aku beli dekat MBK.. kalau korang bawa dari Malaysia pun ok, senang ada beh sling sebab senang nak ambil duit.. beg pack aku bawa juga sebab senang nak isi botol air.. boleh guna untuk isi barang shopping juga

Map train.. boleh cari dekat internet, ada pic yang siap bagi apa tempat menarik dekat setiap stesen..


IMG_3785

Time ni mood shopping belum panas lagi sebab baru sampai..pagi ni pun orang tak ramai lagi.. kedai banyak tak buka lagi.. tips aku, kalau nak cari barang dan malas nak pening kepala korang round je dekat kawan luar.. sebab kawasan dalam sangat luas dan susah gila nak jumpa barang yang korang nak.. tapi tengok juga apa yang korang nak cari.. kalau nak cari tshirt, kat luar dah cukup.. tapi kalau nak cari key chain atau souvenir yang yang jenis sepeket ada 5, yang tu aku rasa banyak dekat dalam sebab dekat luar tak jumpa sangat.. kalau korang berminat nak pusing dalam, boleh ambil map dekat balai polis.. kalau turun dekat kamphaeng phet, dekat entrance lepas keluar mrt tu, korang belok kiri terus je.. nanti akan nampak hujung belah kiri ada macam kaunter.. kitroang amik map tapi tak faham, dan macam susah nak cari kita dekat mana sekarang.. selan itu, kalau dah ada barang dekat dalam korang berkenan sila beli terus.. sebab kemungkinan nak jumpa balik barang yang korang berkenaan sangat susah.. melainkan kalau ko terror gila cari tempat dan baca map.. lorong yang aku dan kak yam masuk dekat dalam banyak yang jual barang-barang art.. mungkin kitorang salah masuk lorong

Dekat sini aku beli paling banyak souvenir.. aku beli beg pouch untuk syiling, asalnya dia letak 5 pieces 100 baht, tapi sebab kitorang beli banyak dia bagi 5 pieces 75 baht.. time kitorang beli ada mat saleh tanya benda yang sama, dia letak 120 baht, lepas mat saleh minta diskaun dia bagi 100 baht.. nampak tak permainan dia dekat situ.. patutla diorang suka pelancong orang putih.. duit diorang kan besar jadi tak berkira sangat.. kita ni selagi boleh kurang kita akan cuba minta.. tips kedua shopping dari kak yam ialah take your time.. maksudnya kalau time kita pilih-pilih tu ada orang lain nak beli, biar je pekedai tu jual dekat orang lain dulu.. sebab nanti kalau kita sibuk nak bayar juga, mungkin dia nak bagi diskaun pun susah sebab ada orang lain.. plus dia mungkin segan dengan kita juga sebab tunggu lama..

Untuk souvenir, aku rasa kalau untuk baju-baju perempuan tak banyak sangat sebab diorang banyak jual tshirt lengan pendek dan sleeveless.. yang best dekat sini ialah beg kulit dia.. kak yam penggemar beg, kebetulan mak aku pun sama..suka kumpul beg.. kitorang pergi satu kedai ni, design dia memang cantik dan color pun best.. kak yam tanyala 1 beg ni berapa..pekedai tu cakap don’t ask how much, as how many.. hehehe, jadi memang kak yam pilih dulu beg mana yang nak, then baru minta tawar.. korang bayangkan, dari RM300++ 1 beg, kak yam berjaya tawar dapat samapi lebih kurang RM90++..terror kan.. aku da kagum.. Selain dari tu, aku beli tshirt I love bangkok untuk adik-adik aku..diorang penggemar kumpul tshirt I love.. murah juga 110 baht sehelai.. oh ye, kalau korang pergi sini sangatla wajib cari 1 kedai yang jual barang-barang kulit untuk beg beg kecik, tapi boleh letak nama sekali.. murah dan pada aku sangat personal touch kalau bagi hadiah dekat orang.. aku ngan kak yam beli pasport holder, 100 baht.. boleh letak nama.. kalau nak hiasan, boleh tambah.. 20 baht untuk 1 hiasan.. tips dia ialah korang pergi cari kedai ni dulu, pilih dan bayar..lepas tu baru jalan-jalan ke kedai lain.. sebab dia akan minta kita tunggu 1 jam baru boleh collect..
Aku dan kak yam ialah lepas dah collect baru terfikir bestnye kalau dapat buat souvenir dekat orang..sebab harganya sangat murah dan cantik gile.. dia ada jual jual pouch duit, beg duit, laptop cover, handbag.. memang kemas.. tapi sebab da lewat petang, kitorang macam dah penat nak tunggu balik lagi sejam untuk buat orang lain punya.. aku dan kak yam plan konon-konon nak pergi hari ahad plak, tapi ahad kitorang nak pergi railway market, pun buka weekend je.. jadi ada rasa agak ralat jugala tak beli untuk orang lain dekat sini.. memang time kitorang beli tu memang ramai orang beli banyak- banyak terus

IMG_3789
Dekat sini juga kitorang try signature food thailand.. aiskrim kelapa, sedap gile… 20 ke 30 baht tah.. kacang ke jaugng tah yang memang dia bagi siap2, lagi dua accessories boleh pilih topping nak apa.. sedap yang hamat.. kitorang duduk makan dekat 1 kedai yang tak buka lagi.. time tengah makan tu siap ada tourist tanya beli dekat mana..apa lagi, exited la kitorang promote kedai aiskrim tu hehe


IMG_3790
Cuaca panas memang sangat kena la makan benda sejuk


IMG_3792
Dekat sini kalau kitorang rasa penat memang kitorang akan cari tempat berhenti.. aku ada bawa roti, sambil-sambil hilang letih tu boleh makan.. air mineral memang habis 2 botol = 1.5liter..


IMG_3796
Benda wajib cuba lagi dekat thailand ialah teh susu dia.. perghh, bila tulis ni pun terasa-rasa lemak dan creamynye.. kitorang jumpa kedai ni, terus berhenti rehat dan minum sekali.. air teh ni dekat mana-mana ada jual tapi aku dan kak yam sepakat brand ni paling sedap.. dekat pasar dia jual 40baht, kalau korang ngidam macam kitorang, dekat hentian bts national stadium (stesen nak ke MBK) pun ada juga jual brand ni..rasa sama, harga mahal sikit, 50 baht.. maybe sebab sewa kedai mahal.. wajib sangat try..aku rasa dekat 5x juga aku minum teh susu.. try juga dekat kedai-kedai lain


IMG_3800
Chao Doi Coffee nama brandnye.. aku amik teh susu, kak yam amik green tea susu.. kak yam cakap sedang gila, tapi aku bukan penggemar green tea jadi tau macam rasa sedapnye


IMG_3807
Trip kedua beli air dekat kedai yang sama sambil-sambil tunggu pasport holder siap.. aku amik kopi susu, mungkin sebab aku tak gemar kopi sangat aku rasa biasa-biasa je..tak manis sangat, kali ni kak yam plak try teh susu


IMG_3810
Dari pukul 9 pagi kitorang sampai, pukul 5 petang baru kitorang balik.. hahahaha, lama gile kot.. sebab tunggu pasport holder juga, kalau tak kitorang nak balik pukul 4.. eh ada beza ke.. hehehe, geng-geng laki siap tak percaya kitorang balik pukul 5.. plannya pukul 5 tu nak gerak pergi siam niramit, sebab nak tengok culture show.. tapi kitorang memang sangat penat.. tak terdaya nak ikut.. plus tiket dia mahal juga kot, 1500 baht, RM150 lebih.. tak sanggup.. Alhamdulillah setel untuk hari ketiga.. chatuchak market tempat wajib tuju bagi perempuan, sunat untuk lelaki..hehehe diorang tak beli apa pun.. eh tapi pasport holder diorang pun beli rupanya..time dekat airport baru kitorang tau..hehehe, jadi pasport holder tu memang barang wajib beli baik untuk lelaki dan perempuan.. gambar last day nanti aku share


IMG_3816
Babai chatuchak market.. ada rezeki kita jumpa lagi.. adik aku cakap kalau ada 10 beg mau sepuluh sepuluh aku nak gantung dekat badan.. hehe, ini hasil shopping berdua dengan kak yam.. tak masuk lagi yang dalam beg pack kak yam.. oh ye, kalau pergi sini better standby beg banyak-banyak untuk isi barang.. takut ada tercicir.. sayang woo, banyak juga yang bawa beg roda.. memang mudah nak tarik.. untuk jalan-jalan dekat luar mungkin ok, kalau masuk kat dalam-dalam kedai aku rasa memncabar juga..
  1. Makan dan perjalanan: 500 baht
  2. tshirt I love: 110 x 6 = 660 baht
  3. beg umi kulit: 900 baht
  4. beg umi kain: 150 baht
  5. tshirt ayah: 150 baht
  6. beg syiling: 75 baht x 8: 600 baht
  7. pasport holder: 100 baht
  8. hiasan burung ayah: 70 baht
  9. kacang koh-kae: 50 baht
Total kos hari ketiga: 3,030 baht ~ RM337

1 comment:

Bukhari Malek said...

wah... nice lah! pergi tak ajak !