Thursday, July 21, 2011

Nilai 3:Tempat gantung tudung dan Cermin H to T

Assalamualaikum..

Entry semalam petang adalah entry komen terbanyak aku pernah dapat: 6 komen..rasa teruja tu sampai sekarang ada lagi hehehe (apsal asik nak sengih lagi ni Open-mouthed smile)..lepas pergi kenduri dekat Putra Mahkota, aku dan mak aku g ambik Mai kat asrama..Mai ialah tengah study dekat Kolej Teknologi Timur..mulai minggu lepas onwards, cik mai akan ada kelas setiap Sabtu..so maybe dia akan jarang balik rumah (eh yeke Mai ekekeke)..sepatutnya Adi yang kena amik Mai tapi sebab kitorang da dekat je kan,terusla pergi amik..Mak aku pon tumpang solat dekat Kolej Mai..

Kami bergerak ke next destinasi iaitu Nilai 3 dalam pukul 3 lebih camtu..aku dan mak aku memang tak ingat kedai yang jual tempat gantung tudung ni area mana..adalah 2 3x tawaf jugak baru kitorang jumpa..sebelum ni kitorang pernah beli tempat gantung baju dekat sini jugak..tapi da berzaman kan,tak ingat langsung kat area mana..Dalam kedai ni macam2 ada jual..kalo korang nak buka kedai jual baju ke, tudung ke..memang best pergi sini..dari tempat gantung sampai ke patung2 semua ada..aku pon tak tahu sebenarnya barang kat sini mahal ke murah..sebab kitorang memang tak survey pon..nak cari kedai ni pon 2 3x round kalo nak survey agaknye memang da bleh hafalla kan setiap kedai yang ada ekekeke..

Kitorang da jumpa jenis tmpat gantung yang kitorang nak..pilihan yang ada:

Pilihan 1:
P1040040
Yang jenis bulat2 camni..yang ni lubang tempat gantung memang banyak..tak salah aku dalam 100++ lubang camtu..yang ni kalo kat kedai tudung banyak kan penjual pakai cenggini..yang bulat ni ada 2 jenis..dua2 pon besi jugak..kalo yang korang tengok ni dia half besi half salut chrome..so ada 2 color,separuh hitam separuh silver sebab salut chrome..harga dalam RM150++..eh harga yang korang nampak dalam gambar ni harga dummy tu tau..kalo harga yang ni RM12 memang mak aku angkut 10 terus ekekeke..yang jenis kedua dia memang salut chrome semua..lagi smart tapi harga pon kenala smart jugak kan..almost RM200++


Pilihan kedua
P1040039
Yang ni jenis cakap straight je,tak main belok2 hehehe..mula2 kitorang hampir tak nampak yang ni sebab dia tak duduk around kategori tempat gantung tudung..time pusingan kali ke berapa tah dalam kedai ni baru perasan..yang ni jauh lebih murah dari yang bulat tu ..RM95 lepas less 3henget..yang ni bulat2 untuk gantung tudung dalam 43 lubang je..mungkin jugak sebab tu dia murah

Mak aku tanya aku yang mana lagi ok..tetibe rasa macam nak buat table jadual perbandingan hehehe macam jawab soalan exam plak kan..pandangan yang aku bagi dekat mak aku ialah :

Pilihan 1:
Kalo dari segi ruang, tempat gantung ni memang tak pakai space banyak..so kalo nak letak kat bilik nampak lebih kemas..plus dia lagi banyak lubang..mak aku plan nak gantung kat dua2 belah hanger untuk jimat hanger..kalo yang pilihan 1 ni memang tak seswai nak gantung dua2 belah side hanger sebab tudung yang akan digantung kat dalam awning dia confirm akan terabai dari segi penjagaan..yela,kalo belah dalam tu kan macam sempit..mesti jadi terhimpit dekat awning dan matlamat beli tempat gantung tudung untuk jaga awning of coz takkan tercapai..jadi yang ni lebih seswai untuk 1 hanger 1 tudung..hanger memang confirm kena pakai banyak


Pilihan 2:
Yang ni makan space sket sebab dia panjang kan..tapi  kita bleh gantung tudung kat dua2 belah side hanger (macam yang korang nampak dalam entry semalam)..sebab dua2 belah side tempat gantung ialah bebas kan,,takde ruang tertutup..jimat hanger,jimat duit jugak sebab yang ni lagi murah..so kalo 43 lubang da bleh gantung tudung dalam 80++..almost nak sama dengan jumlah tudung dalam Pilihan 1..

Aku memang suggest kat mak aku untuk amik pilihan 2,sebab murah dan yang paling penting matlamat asal beli tempat gantung ni iaitu takmo awning rosak tercapai..tak kesahla kalo makan ruang sket asalkan nampka kemas dan paling paling paling paling penting adalah murah 2x ganda dari yang pilihan 1..end up kami ambil pilihan 2 Open-mouthed smile

P1040046
Done…it’s ours..

Next mak aku duk nak beli hanger kecik2 tu..da alang sampai sini kan,terus cari sekali sebab hanger camtu susah nak jumpa kat tempat lain (eh ke senang je ek)..ada yang warna warni..ada yang adjustable dia punya penyepit..yang tu RM10 untuk 10 keping..yang mak aku amik yang biasa je, RM 8 untuk 10 keping..

Kahwin10
Renungan helang mak aku dikala shopping..renungan ni turun kat aku kot..kalo nampak benda2 mengkagumkan je mulala keluar renungan camni hahaha

Kahwin15
Antara hiasan yang ada di kedai

Kitorang ada usha jugak cermin kat kedai ni..mak aku nak cermin yang nampak dari head to toe..antara pilihan yang ada ialah..
P1040027
Yang ni awal2 lagi da kena reject..ekekeke eh tapi smart kan..aku berkenan jugak..rasa macam cermin mak tiri snow white je


Kahwin9
Untuk cermin panjang, ada yang ni je kat kedai..design kureng dan harga mahal..

Mak aku cakap kita tengok kat kedai lainla..kedai mula2 yang kitorang masuk ialah kedai yang ada hiasan frame dinding..ada jugakla cerming panjang ni..tapi mak aihhh harga ialah RM390..tak sanggup kot..kitorang pon macam da putus asa sebenarnya..tapi tryla jugak masuk next kedai..Bangla kat sini plak ensem dan peramah..nyesal jugak aku tak amik gambo sama ekekeke

Aku: Berapa harga cermin ni (tanya dengan mood pasrah tak mampu beli sebab mahal)
En. B (sebab bangla tu ensem aku panggil En. B):RM80
Aku: Berapa?
En.B: RM80
Aku: Berapaaaaaa?
En.B:RM80

Hehehe sampai 3 4x kali tanya sebab tak percaya..takkanla harga RM80 je kan sebab cermin ni macam lebih kurang je dengan kedai yang aku tengok sebelum ni..aku memang ingat bangla tu main2 la..sekali betul weh..perasaan nak melompat nak terduduk semua ada time tu..sape tak suka kan kalo jumpa barang murah..

Kahwin13
Antara yang jadi pilihan..cun kan..cermin ni berat jugak tau..so macam rasa yakin sketla..eh ke kalo yang mahal tu sebab dia ringan ek..aku pon tak tau sebab tak biasa beli cermin..akhirnya mak aku amik yang belah kanan tu..


Kahwin14
Hiasan yang ada..tapi tak tanya pon harga dia..

Kahwin11
Mai yang bosan sepanjang pembelian..


Dalam pukul 5.30 petang macam tu kami beransur dari Nilai ke Putrajaya..penat jugak tapi seronok apa yang dihajati dapat dibeli dalam budget price..time on da way balik mak aku cakap ‘Umi beli cermin tu pon sebab bangla tu hensem’ hahahaha~ ain’t my mum cute..I love her!

Yana Sayang Kamu!

8 comments:

Mama Gee said...

Murahnyaaa cermin tu yana...nnti nk beli cermin bawak yanalah...kasi tunjuk kedai manakah itu...heheheeh

MrS. F!zA said...

adeh mmg kena sgt lah entri liyana..akk mmg plan nk gi nilai wiken ni.nk beli carpet raya..leh lah beli sekali besi gntung tudung tu..nti akk sms liyana tnya nama kedai..sng gi beli trus je mls cari2 dh..

NeenaAnuar said...

seriously I loiikeee the cosmetic mirror tuu! memang classic!! :D

syariza09 said...

mirror mak tiri snow white tu cantik arr..murah & napak kelasss...tp betul la..kalo gi tempat mcm ni mmg banyak yg berkenan..kalo x bli kang blk rumah nyesal plak.

Lee-Yan-Naa said...

Kak Gee:alamak kak,ni yang neves ni..hehehe saya pon tak ingat sangat sebenarnye kedai tu area mana ekekeke..tapi kalo g blehla jugak kak nak mencari hehehe

Lee-Yan-Naa said...

Kak Neena:oh kagum akak datang blog saya..thanks kak..cun kan kak,murah pon murah :D

Lee-Yan-Naa said...

Kak Fiza:alamak kali kedua kak,tak ingat sangat sebenarnya nama kedai tu..main pusing2 da kebetulan terjumpa ekekeke..huhu sorry kak

Lee-Yan-Naa said...

Kak Az:Betul kak..rambang mata tengok kak..hehehe