Tuesday, June 12, 2018

Irresistible India- New Delhi: Night Live

Assalamualaikum..

Tajuk nak kontrovosi sokmo.. hehe, lepas dah letak beg kami geng muda nak ronda bawah cari makanan.. nampak macam hapening je kan.. being me, aku paling exited bila dapat explore local kedai runcit.. syok gile bila tengok produk diorang.. street food pun best tapi tengok kawasan.. sebab kadang-kadang takut tak halal kan..

kedai 1st kami singgah ialah kedai buah.. tak ingat dah berapa aku harganya tapi murahla yang pastinya.. delima tu aku beli 200 rupee = RM12 kot.. ada 6 7 bijik, murah kan, limau 100 rupee = RM6.. manis gile, esoknya kami nak beli lagi dah habis.. yang kulit hijo masam macam mak ko ijo hehehe manis baiya tu senyum, semanis limau free yang aku makan hehehe




anggur pun berbaloi beli.. sekilo 100 rupee = RM6.. memang hari-hari kitorang beli.. manis dan pejal.. penimbang diorang jenis yang klasik, yang balance style punya



next kami explore makan ni.. ala tak ingat nama apa tapi makanan tradisional india jugala kalau ikut Mai.. cuak juga aku mula-mula nak makan tapi mai kata ok je.. dia macam makan sup dengan keropok inti kentang.. ada 5 round ok.. senak makan banyak.. sedap jugala, boleh layan lagi..


muka cuak


sorang dapat 1 bekas



ni la rupanya.. sup tu lepas habis makan kena buang sebab nanti bila dia bagi next batch ada sup lagi.. kalau tak buang melimpah.. 


video yang kami amik lebih 100mb plak doh.. aku selalu fail nak upload dekat youtube.. kejap aku try lagi sekali..


ok, berjaya pun.. kena buka youtube dulu baru senang.. biasa kalau aku try dari blogger mesti failed.. 



ila try satu je.. 

Next, kami jumpa kedai vege murah.. dan bukan makanan india.. ada mee goreng, nasi goreng semua.. memang mengundang selera la kan..


menu.. murah weh, kitorang pilih chinese food.. mee goreng 120 rupee = RM7.20.. murah compare dengan Agra food.. Agra lauk je dah 300 rupee senang-senang.. mee tu 2 orang makan pun banyak.. so sangat berbaloi aku rasa to explore food lain di India.. India banyak vege.. so insyaallah mudah je nak cari makan..


kitorang minta dia potongkan delima sebab dekat bilik takde pisau.. punyala lama dia potong.. rupanya dia siap cerakinkan gini.. terer betul service diorang..


tips nak minta teh sedap di India mai kata, cakap nak tea with milk only.. so akan dapatkan teh tarik sedap maveles kababo.. over plak

Sekian cerita trip malam kami.. aku tak ingat dah total kos makan berapa sebab tak tulis kat trebe.. patutnya tulis je kan untuk update dekat blog.. yang pastinya murah berbaloi compare to Agra.. pendek pula entrynya kan hehehe

Kos hari ketiga:

Agra: 550 rupee x 10 orang, 30 rupee x 2 orang = 5,560 rupee (duit kumpul makan)
Beg kulit: 3,200 (RM190)
Makan = 5550 rupee (duit kumpul)
Buah = 400 rupee
Makan Malam = 700-800 rupee (tak ingat details)
jajan + air = 300 rupee

Total: 15,810 rupee = RM934

No comments: