Thursday, June 2, 2016

Sweeeeett sikkim~

WRITER JEMPUTAN: MAI KAMA

Nota: Assalamualaikum, aku ajak adik aku Mai untuk tulis blog sekali dengan aku.. sebab aku jarang sangat dapat travel, jadi aku rasa macam best kalau pengalaman adik aku berjalan dapat dikongsi dekat sini.. Tak dapat travel baca kisah orang travel pun dah syok kan.. Good job Mai! Cadangan dari ak, kalau Mai dapat tambah part macam mana Mai sampai di sesuatu tempat- maksudnya kenderaan apa, guna travel agent ke dan lain-lain info berkaitan.. Exited ak baca Mai tulis.. Yeayyy

Introduction for sikkim...eh ini bukan presentation daa..hehe..sikkim ni salah satu negeri dalam india..dia dah di penghujung,,bersempadan dengan china....


Security kat sini agak ketat sikit,,sebab kawasan sempadan kan...alaa macam pakistan ngan india laa...Antara keistimewaan sikkim :

1)die ni negeri atas bukit semata mata..

2)muka orang2 kat sini tak macam india,,tapi macam orang cina..
orang cina yang cakap hindi..unik sangat..hehe




3)negeri ni sejuk sepanjang masa,,kalau musim panas macam skrg ni suhu dia 14 degree camtu je...musim sojuk ofkos la negetif kan..

4)orang- orang kat sini sangat mesra dan satu sikkim ni macam satu family yang besar..ingat lagi,,kitorang semua kepingin mahu ke tandas,,tibe-tibe abang driver benti je kete tepi rumah orang.. dan kitorang guna tandas rumah orang (tandas yg kat luar rumah tu)..maksudnye "tandasku,,tandasmu jua"..gitu..hehe

ok,,panjang benor intro die...masuk kepada isi penting.. kitorang pergi banyak jugak tempat tapi yang paling best ZERO POINT dengan YUMTHANG VALLEY..


ZERO POINT

zero point ney tempat die salji sepanjang tahun..tapi bukan la salji turun dari langit,,tu musim sejuk je la..salji die atas jalan dan bukit- bukit...die punye excited tu Allah saje yg tahu..ye la first time tengok salji yg sebenar..

yang ni gambar-gambar ondeway ke zero point...mencabar jugak,,layak masuk national geographic kottt....









Waktu ni salah bawak baju..org lain sume beli baju windshield tu ondeway naik ke zero point,,yang ketul- ketul punye baju sejuk... Saye da bawak da, pinjam kak mami punye tapi saye salah paham,, ingatkan balik hotel dulu waktu org tu cakap nak sightseeing kawasan kampung kat situ,,skali teros pergi daa.. jadi baju saye ala-ala trench coat tu je... sejuk mak hangg...naseb baik cek suka sejuk2 ney...


Sampai sudah..selamat menjamu gambor...



 
Kami yang culture shock dgn kesejukkan~~...

Yu wei si pakar melompat..



saye si pakar failed melompat...







Kami hypoxia (kekurangan oxygen) sbb high altitude - 12,000-14,000 feet






model katik..
ok la...smpai sini la dulu..yumthang valley sambung nanti yea..insyaAllah...

p/s:cik tuan blogger,,panjang pulak saye merapu..hehehe... 

2 comments:

maisarah said...

Ooo..tapi travel agent dari india na..boleh ea..

maisarah said...

Ooo..tapi travel agent dari india na..boleh ea..